Lenka Hrdličková – celostní přístup k člověku

Müsli tyčky

A je tu jeden receptík z edice, kterou bych nazvala „Svačinovky“. Jsou totiž vhodné jako svačina, kterou máte po ruce nebo si je přibalíte s sebou. Tyhle tyčky mají tak velkou škálu kombinací, jakou si jen lze představit. Kombinovat můžete dle sezóny, svých chutí či alergií nebo stavu spíže. Jsou rychle hotové a v dóze vydrží dlouho (pozor na vlhkost). I když vás honí mlsná, stačí čtvereček na zahnání chuti.

Tato verze obsahuje:

  • Pražené lískové oříšky nahrubo namleté (buď si opražíte, lze i nasucho v troubě, nebo běžně koupíte), zhruba 80 g
  • Trochu rozinek nebo brusinek
  • 2 lžíce medu
  • ½ hrníčku ovesné mouky (kupuji v DM, ovesná bezlepková), nebo si namelte v mixéru ½ hrníčku ovesných vloček
  • ½ hrníčku celých ovesných vloček
  • ¼ hrníčku mandlové mouky
  • ¼ hrníčku celozrnné špaldové mouky
  • 50 g povoleného másla + 1 lžíce olivového oleje

Všechno naházejte do mísy a rukama propracujte. Těsto se nesmí drolit. Pak by z toho vznikla granola, ale i tu zužitkujete případně do jogurtu :). Poprašte podle potřeby trochou celozrnné špaldové mouky, nebo přidejte tuk, aby bylo těsto tvárnější. Připravte si pekáček vyložený pečicím papírem a těsto uhňácejte. Pečte na 170°C zhruba 30-40 minut do zhnědnutí, když už budou krásně vonět. Po krátkém vychladnutí tyčky ještě teplé nakrájejte na kousky, jaké chcete a nechte v pekáčku vychladnout úplně. Skladujte v suchu.

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *