Strumigeny (goitrogeny) jsou látky, které narušují normální funkci štítné žlázy tím, že brání dostatečné produkci hormonů štítné žlázy.
Pokud trpíte nějakou změněnou funkcí této žlázy, dejte si na konzumaci níže uvedených potravin pozor. Buď se těmto potravinám vyhněte úplně, nebo je jezte v omezeném množství a vypozorujte účinky na sobě.
Protože patřím do této skupiny, mám už na sobě prakticky vysledováno, co mi vadí a co ještě jde. U sebe jsem to vypozorovala tak, že jsem po požití potraviny cítila štítnou žlázu jako jemný tlak na krku. U některých potravin mi vadila potravina jako taková, u některých třeba jen, když jsem snědla větší množství.
Doporučení: Jezte tyto potraviny tepelně upravené – uvařené nebo blanšírované. Vařením se zničí enzym myrozináza, což současně vede ke snížení obsahu strumigenů.
Dostatečný příjem jódu (ne u hyperfunkce) a selenu snižuje účinky těchto látek.
Strumigeny (někde nazývané goitrogeny) se v literatuře dělí na tři druhy:
Goitriny a thiokyanáty vznikají při krájení nebo kousání rostlin. Flavoniody se nachází v celé řadě různých potravin a patří mezi ně například resveratol v červeném víně nebo katechiny v zeleném čaji. Některé střevní bakterie je pak mění na látky se strumigenním účinkem. (zdroj)
Kde všude najdeme tyto látky?
- Brukvovitá zelenina obecně
- Brukev čínská
- Brokolice
- Růžičková kapusta
- Zelí
- Květák
- Křen
- Cibule
- Pórek
- Kapusta
- Kedluben
- Špenát
- Vodnice
- Ředkvičky
- Řepka
- Tuřín
- Hořčice
Ovoce a škrobovité rostliny
- Bambusové výhonky
- Kukuřice
- Maniok
- Fazole
- Lněné semínko
- Broskve
- Burské oříšky
- Hrušky
- Pohanka
- Jahody
- Sladké brambory
- Piniové oříšky
- Sójové výrobky
- Tofu
- Tempeh
- Sojové mléko
- Pšenice a další lepek obsahující zrna
Strumigeny ale najdeme i ve zpracovaných potravinách, takže nakonec zase zjistíte, jak moc je důležité jíst kvalitní jídlo v přirození formě.
Mezi strumigeny patří i některé chemické látky, jako např.
- dusičnany (najdete je v půdě z průmyslových hnojiv a následně je spořádáme v jídle)
- dusitany, které se používají na konzervaci potravin, typicky uzenin (v lidském těle se přeměňují na dusičnany)
- nadbytek jódu (jód je obecně prospěšný šž, hrozí jen nadbytek), bývá totiž součást léků nebo dezinfekcí