Lenka Hrdličková – celostní přístup k člověku

Lehký zákusek bez mouky i cukru

Tento recept jsem vyráběla na víkend ke kávičce a je to pro mě takový recept univerzál. Můžu ho obměňovat podle chuti. Je lehký, bez lepku a bez cukru, snadný a velmi variabilní. Je to takový zákusek „medovníkového“ typu a chutná všem. Upravila jsem si ho podle sebe a stejně můžete udělat i vy.

Budete potřebovat:

Těsto: 4 vejce – bílky a žloutky zvlášť, 1,5 lžíce medu, 120 g mandlové mouky, trochu skořice, lžička prášku do pečiva.

Krém: různé variace – já dala 1 mascarpone + 1 smetanový jogurt (může být třeba 1 zakysaná smetana + 1 řecký jogurt (nebo trochu tvarohu apod. mně tvaroh tolik nechutná do krému, ale vyzkoušejte sami, co máte rádi nebo vyzkoušeno)), lžíce medu (nebo náhražky cukru dle vlastní zkušenosti, např. xylitol), lžíce 100 % arašídového másla s kousky arašídů (žádné arašídové tzv. pomazánky).

TIP: Na dochucení krému máte jinak spousty možností – místo arašídového másla přidáte jiné ořechové máslo, proteinelu, kvalitní rozpuštěnou čokoládu bez cukru, kávu, drcené ořechy, přírodní kakao apod. Můžete ozdobit jak medovník sekanými ořechy, ovocem atd. Myslete ale na své alergie :).

Postup

Vyšlehejte bílky zvlášť. V druhé míse smíchejte všechno ostatní, nejprve žloutky s medem, pak přidejte skořici, mandlovou mouku a prášek do pečiva. Nakonec zamíchejte ušlehané bílky.

Na plech položte pečicí papír a pomažte ho trochu olivovým olejem. Rozmažte na něj těsto a upečte ho v troubě tak na 180 stupňů (každý podle své trouby) než trochu zhnědne. Netrvá to moc dlouho. Mezitím vymíchejte krém. Po vychladnutí rozřežte křížem upečený plát na 4 díly, promažte je postupně krémem a poskládejte na sebe. Ozdobte dle své fantazie a krájejte na menší kousky tak akorát pro chuť.

Dobrou chuť.

A co mango varianta? Ta variabilita je prostě úžasná.