Lenka Hrdličková – celostní přístup k člověku

Zdraví z jídla – základ

Na úvod to na vás hned vysypu

To, jak se budete cítit, jestli budete zdravá, jak budete vypadat, záleží jen a pouze na rovnováze v této rovnici:

STRAVA – PSYCHIKA – PROSTŘEDÍ, V NĚMŽ ŽIJEME A PRACUJEME – POHYB – RELAX – NÁPLŇ ŽIVOTA

Když čtete tyto stránky, hledáte cestu, jak z bahna svých potíží ven. Nebudu lhát, není to snadná, ani krátká cesta, ale stojí za to. Pojďte se mnou.

V této sekci se budu věnovat stravě se správnou hormonální odezvou. Že jste to nikdy neslyšeli? Proto jsem tady. Cílím i díky svému věku a osobním potížím především na ženy 45+ a proto mohu vše osobně prožít, vyzkoušet a zároveň i lépe vnímat.

Naším cílem není totiž být štíhlá, ale BÝT ZDRAVÁ! Když tělo bude v rovnováze, přirozená váha přijde sama. Tělo má geniální možnosti regenerace. My mu k tomu musíme dát možnost a pracovní podmínky. Nic víc. Úplným základem je to, co do něj vkládáme, aby mělo vše, co potřebuje, tedy kvalitní výživu.

Překážky na cestě změny:

  • Omezené množství vůle – vůli musíte pěstovat a trénovat.
  • Lenost. (Nehledejte důvody, hledejte způsoby.)
  • Výmysly typu „není čas; je to tak těžké; to nejde tak rychle; musím si to rozmyslet; začnu zítra, v pondělí, po vánocích…“.
  • Vlastní rodina a přátelé. (Nemusíte nikomu vysvětlovat a obhajovat to, co děláte. Je na vás, jak s vlastním životem/tělem naložíte.)
  • Rodina to nejí. (Nenuťte nikomu to, jak a co jíte. Vždy jde najít kompromis nebo postupně lze zařazovat i pro rodinku něco jiného nebo si prostě jet vlastní linku.)
  • Nedokážete myslet sama na sebe. (Pozor, to není sobeckost. Většina z nás upřednostňuje děti nebo manžela před sebou. Je to takové to rčení – „Já jsem spokojená, když jsou všichni doma spokojení“. To je jistě v pořádku, ale kde jste vy? Když třeba děti nebudou mít zdravou a spokojenou maminku, tak jaký budou mít život?)
  • Ztrácíte směr. (Když se rozhodnete pro něco, s čím konečně souzníte, tak se toho držte, prohlubujte zkušenosti a nelítejte z jednoho do druhého. Věřte svému úsudku a pocitu a nenechte si do všeho radit nejlepší kamarádkou, internetem a časopisy pro ženy.)
  • Zapomeňte na lákadla typu prášků na hubnutí, pytlíky s jídlem na celý den a zázračné koktejly.
  • Ani bylinné tinktury, i kdyby jich byly litry, vám nepomůžou, když nezačnete u sebe a primárně u stravy. To jsou třeba stále dokola otázky: „Jaký čaj nebo jakou tinkturu bych měla brát?“ Bylinky jsou úžasné a rády vypomohou, ale když nepochopíte princip, že musíte něco změnit, je to vyhazování peněz.
  • Strach, že to sama nezvládnete. (Házíte odpovědnost sama za sebe na někoho dalšího. Hledáte průvodce, pomocníka, lékaře, terapeuta, léčitele, ke kterému přijdete, řeknete mu – „Tady jsem a něco se mnou udělejte, já budu chodit, platit a běda, jestli to nevyjde.“

NEMOC NENÍ PŘEKÁŽKA, JE DŮVOD, PROČ TO DĚLÁTE!

Pravidla

  • Nikdy nejím pro nasycení, ale pro výživu.
  • Každé tělo je unikát a na každého funguje něco jiného.
  • Jím dostatek jídla, protože člověk se může vyhladovět do hubena, ale nemůže vyhladovět do zdraví.
  • Naslouchám svým potřebám a vážím si svého těla.
  • Nevěnuji jídlu všechen čas.
  • Jídlem neuspokojuji své emoce.
  • Motivace je být zdravá a v rovnováze.
  • Nejsem ovce, hledám svou vlastní cestu.
  • Pracuji po krůčku každý den, nestěžuji si, že něco nejde.

Proč ke změně využívat stravu

Už jste někdy stáli před zrcadlem, koukali na sebe a říkali si – „Jak to vypadáš, co jsi to se svým tělem udělala? Jak se ti to mohlo stát?“ Z druhé strany na vás totiž kouká někdo úplně jiný, než jste ho dříve znali. Někdo, kdo má oteklé tělo, kruhy pod očima, vyrážku, několik pneumatik, dvě brady a k tomu dlouhý seznam nemocí a předpisů na léky. Nebo i jen něco málo z toho.

Tak, jak vypadáte, to je jenom obraz toho, jak se naše tělo adaptovalo na to, jak se živíte a jaký máte životní styl. Jsou to všechno věci, které vám vlastně zachraňují život. Tělo je geniální a samo ví, jak se má změnit. Mluví k nám neustále, ale my ho neposloucháme (suchá pleť, lámavé nehty, nespavost, nadýmání, bolesti…). I třeba tloušťka je jenom život zachraňující reakce těla.

Zároveň jen pomocí jídla můžete vyvolat skutečné změny. Se svým metabolizmem máte neuvěřitelnou moc.

Když začneme jíst, spouštíme řetězec vnitřních metabolických změn. Jsou signálem pro tělo, aby začalo distribuovat cukry, posílilo sekreci hormonů a regulovalo pochody týkající se nálady, spánku a celkové energie.  Obsah živin v kterémkoliv jídle přímo ovlivňuje, jak se po něm cítíte, jak vypadáte i jak jste – nebo nejste – zdraví. To znamená, že každý talíř má ohromnou moc. Mnoho lidí se však začne o její využití zajímat až teprve, když je něco špatně nebo když nemají figuru, energii, imunitu či krevní obraz, jaký si přejí. Ať už v sobě bojujete s čímkoliv, tak to, co dennodenně jíte, má na tento boj velký vliv.  Viz článek Další hormony, které nás zajímají a Cukr, inzulín a čím ho nahradit.

Ještě jednou nakonec ve zkratce, co vás nejvíce ovlivňuje – všechno co sníte, jak moc se hýbete a prostředí, v němž žijete. A to prostředí vnější, utvářené vším kolem vás, od rodiny a přátel až po vaši práci, náplň volného času a dokonce i počasí. Je to všechno co si vkládáte do těla, co s ním provádíte a co jej obklopuje.