Lenka Hrdličková – celostní přístup k člověku

Ženské hormony a klimakterium

S tímto tématem se u sebe ve studiu často setkávám, a proto jsem se rozhodla sepsat poznatky a zkušenosti do jednoho článku, který je možno prakticky doplňovat.

Hormony obecně v našem životě hrají zásadní roli, působí jako přenašeči informací a jsou důležité pro souhru tělesných funkcí. Pokud se někde tvoří málo nebo hodně, vždy se to na našem těle projeví.

Kde všude se tvoří hormony

  • Hypothalamus a hypofýza – TSH, ACTH, FH, LH, prolaktin
  • Štítná žláza – T4 thyroxin a z něj přeměnou T3 trijodthyronin
  • Nadledvinky – stresové hormony adrenalin, kortizon/kortizol, DHEA, v malém množství progesteron
  • Vaječníky a varlata – pohlavní hormony, estrogeny (estron, estradiol, estriol), testosteron a progesteron (pozn. estrogeny se objevují i u mužů a testosteron u žen).
  • DHEA – de-hydro-epi-androsteron – reguluje mnoho oblastí látkové výměny. Je jen na předpis a není přírodní alternativa.

Ženské pohlavní hormony jsou zodpovědné za správný průběh menstruačního cyklu. Pokud není správná hladina hormonu estrogenu, nespustí se ovulace (uvolnění vajíčka z folikulu). Pokud není správná hladina progesteronu, sliznice po ovulaci nenarůstá a vajíčko není schopno se uchytit.

V tomto článku se chci věnovat především tématu – menopauza. Ženy v tomto období by měly zajímat hodnoty dvou ženských hormonů a to estrogenu a progesteronu.

Estrogen produkují nadledvinky, tukové buňky, tuková tkáň a játra. Je hormon, který má u žen za následek dozrávání pohlavních orgánů, plné tvary, boky a prsa, jelikož podporuje buněčné dělení, a akumulaci tuku. Estrogen také posiluje kosti a zajišťuje zdravou pleť. Je produkován ve vaječnících, zajišťuje celý průběh menstruačního cyklu a taktéž připravuje dělohu na uhnízdění oplodněného vajíčka. Estrogen má také na svědomí výkyvy nálad, úzkosti, deprese a chronickou únavu.

Progesteron – pohlavně neutrální hormon, tvoří se v žlutém tělísku (útvar, který zůstává po vajíčku ve vaječníku), trochu v nadledvinkách. Je předchůdcem kortizolu/kortizonu, testosteronu a estrogenu. Podporuje spalování tuků, odvádí vodu z tkání, psychickou odolnost a emoční stabilitu.

Hladina hormonů v ženském těle se může ocitnout v nerovnováze již mezi 30-50 roky v závislosti na mnoha faktorech. Je zajímavé, že i bez ovulace žena krvácí, takže ani neví, že nevzniká žluté tělísko a tím pádem nevzniká progesteron. Když jsem se pídila po informacích, zdá se, že by mohla být špatná domněnka, že tělo neprodukuje v tomto období ženské hormony. Ve skutečnosti tělo produkuje jen o něco méně estrogenu (problémy mohou mít ale např. velmi štíhlé ženy, protože estrogen se přeměňuje v tukové tkáni a také ženy s výraznými návaly a suchostí pochvy). Na druhé straně hladina progesteronu klesá ještě dříve a v menopauze se pak rovná nule. Poněvadž se hormony doplňují, v důsledku nedostatku progesteronu dochází k nerovnováze a vede k estrogenové dominanci.

Estrogenová dominance

Příznaky nadbytku: migrény, zvyšování hmotnosti, ukládání tuku na břiše a hýždích, zadržování vody, trombózy, cévní problémy, poruchy autoimunitního systému, onemocnění žlučníku, studené ruce a chodidla, vnitřní neklid, cysty, silná nebo prodloužená menstruace, ztráta libida, myomy, změny ve stěru.

Co má dalšího na ni vliv

Špatný životní styl – nefiltrovaná voda, nekvalitní potraviny, třeba šampóny a jiné produkty osobní péče, čisticí prostředky, antikoncepce, léky, zatížení těžkými kovy a nedostatečná detoxikace.

Xenoestrogeny

Říkáte si, co to zase je. Jsou to syntetické estrogeny, které na nás útočí ze všech stran a napodobují chování našeho fyzického estrogenu. Jsou to známé pesticidy, obsažené od masa až po zeleninu. Různé parabeny, enoxyethanol, triklosany apod., obsažené v kosmetických a úklidových prostředcích. Dále látky z plastů, např. bisfenol apod. A co teprve ftaláty, které se vyskytují např. v kosmetických produktech. Mezi xenoestrogeny patří také mykoestrogeny, z nichž nejnebezpečnější je zearalenon. Tento mykotoxin, napadá některé zrna kukuřice nebo obilí a je nejvíce estrogenně aktivní. Člověku jde z toho hlava kolem. Zkrátka – myslete na to, co jíte, co používáte za kosmetiku a třeba na uklízení. Všechno má na vás vliv.

Progesteron

Je nepostradatelný pro emocionální rovnováhu, koncentraci, výkonnost, spánek. Posiluje cévy, je důležitý pro tok krve, srdce, snižuje možnost embolie a trombózy, zlepšuje kvalitu pokožky, nehtů, kosti, osteoporózu, zvyšuje energetický metabolizmus, vyplavuje z těla přebytečnou vodu, reguluje krevní tlak, normalizuje srážlivost krve, má vliv na močový měchýř a zabraňuje onemocnění žlučníku, zlepšuje využití hormonů štítné žlázy a chrání ji před zánětem. Normalizuje hladinu cukru a reguluje hospodaření ze zinkem a mědí.

U žen ochabuje okolo 35 roku věku. Nerovnováha mezi progesteronem a estrogenem často nastává už mezi 30-45 rokem.

Progesteron potřebuje každá žena, ať už s dělohou nebo bez ní, s vaječníky nebo bez nich.

Nedostatek progesteronu

Nedostatek progesteronu – poruchy funkce štítné žlázy, srdečního rytmu, poruchy paměti, bolesti hlavy, deprese, emocionální nevyrovnanost, zapomnětlivost, poruchy spánku, ztráta libida, výkonnosti, kolísání krevního tlaku, nárůst váhy a osteoporóza, PMS, bolesti při menstruace či prodloužené krvácení, ukládání vody, otoky, cysty, myomy, problémy s močovým měchýřem, kolísání nálad.

Nejdůležitější úlohou progesteronu je vyvažovat účinky estrogenu (a proto je velmi prospěšný při estrogenové dominanci). Progesteron má ale vliv na fungování mnoha orgánů a tkání v těle. Ovlivňuje tkáně v děloze, čípku, vagíně, má vliv na celý endokrinní systém, metabolizaci tuků, fungování hormonů štítné žlázy, zadržování vody, syntézu myelinové pochvy u nervových buněk, na kostní buňky, termoregulaci, imunitní systém, či vývoj embrya plodu při těhotenství. Přebytek nezpůsobuje žádné problémy.

Klimakterium

  • Premenopauza, 35-45 let, trvá v průměru 5 let, může ale trvat i třeba 10. Do nástupu nepravidelných cyklů, chybí ovulace.
  • Perimenopauza. Klimakterium. Trvá rok do posledního krvácení. Nastupuje zpravidla kolem 45 roku. Napřed se snižuje hladina progesteronu a poté estrogenu.
  • Menopauza

Základní symptomy kromě změn v cyklu je deprese, sklíčenost, návaly horka, závratě, bušení srdce, sucho v pochvě, poruchy spánku, náhlé zestárnutí pleti, únava, nadváha, svalové a kloubní potíže, poruchy funkce močového měchýře a štítné žlázy a problémy se žlučníkem.

Prožívání tohoto období se u každé ženy liší a to velmi výrazně. Některé jím projdou ani neví jak, za to některé si ho „krásně užijí“. Proto bych velmi zdůraznila pravidlo – to co vyhovuje jedné, nemusí být pro druhou úplně vhodné.

Ženy v žádném věku nepodstupují tolik operací jako od 40 let dále, nikdy jindy je nepronásleduje takový strach z rakoviny. Nikde v ordinaci se až na výjimky a zvláštní důvody včas preventivně nezjišťuje, jaký hormon tělu chybí a nedoplňuje se bioidentickými hormony. Nebo i zjišťuje, ale jsou ženě nabídnuty hormony chemické. Pokud se například objeví nádor na prsu, většina jich je hormonálně podmíněných a to právě z důvodu estrogenové dominance. Proč se hladiny hormonů nesledují preventivně třeba od 30 let?

Dnes víme, že estrogen klesá s věkem pomaleji než progesteron, proto estrogenová dominance je obvyklým stavem v období kolem menopauzy. Navzdory tomu klasická medicína až donedávna vysvětlovala příznaky premenopauzy a menopauzy jako důsledek snížené tvorby estrogenu. Alternativní přístup nabídl medicíně Dr. John Lee, podle kterého je menopauza v první řadě zapříčiněná poklesem hormonu progesteronu. Jeho hladina se věkem snižuje rychleji než hladina estrogenu, což vede k narušení optimálního poměru obou hormonů ve prospěch estrogenu. Menopauza je tak ve skutečnosti způsobená ne nedostatkem, ale převahou estrogenu, kterou klasická hormonální substituční terapie jenom zhoršuje, a kterou je potřebné léčit přírodními progesteronovými přípravky.

Chemické léky s hormonálním působením mohou v těle vyvolat nesprávné reakce a chovají se v těle v rozporu se svým určením. Vhodnější jsou bioidentické hormony, které ale v ČR nejsou používány a lékaři jsou jako alternativní metody nepřijímány. Sice se objevují první vlaštovky pražských new age klinik, které nabízejí krémy s bioidentickými hormony hlavně pro ženy v klimakteriu, ale jejich cena je pro „běžnou“ ženu dlouhodobě neudržitelná.

Poznámka: velmi mi vadí, že se u nás nepoužívají i bioidentické hormony pro štítnou žlázu, které jsou v Americe běžně (na předpis) dostupné. Snažím se kolem tohoto tématu v současnosti najít další informace a určitě se tomu budu věnovat nadále. Je také zajímavé sledovat, že cholesterol je základním stavebním kamenem u pohlavních steroidních hormonů a v žádném případě není nepotřebnou látkou. Ve starším věku vlivem snížené tvorby těchto hormonů zůstane nezpracován, tudíž jeho hodnoty jsou vyšší a začne se pilulkami snižovat. Vedlejším účinkem snižování hladiny cholesterolu v krvi je snižování draslíku (porucha funkce srdce, bolesti svalů, impotence, snížení výkonnosti…). Také štítná žláza může pracovat málo nedostatečným množstvím progesteronu.

Hormonální nerovnováhu v těle narušují: antikoncepce, diuretika, prášky na spaní, léky na překyselení žaludku, betablokátory, syntetické kortizony, antidepresiva…

Tak co teda

Jak jste na tom s hormony, můžete nejlépe zjistit z laboratorních testů. Pokud vám je lékař nechce udělat, můžete si je zaplatit. Pokud nechcete ani jedno z toho, musíte zkoušet a naslouchat svému tělu.

Musím ale na druhou stranu podotknout, že některým šťastným ženám stačí skutečně doplnit jen estrogen (přírodní fytoestrogen) a jsou v pohodě. Mým pozorováním jsou to hlavně ty se silnými návaly. Jiným to ale nestačí. Většinou jsou to takové, co si za svého „mladšího období“ prožily i nějaké ty gynekologické starosti a psychické zátěže. Těm může chybět právě hlavně progesteron, ale třeba také oba dva, jelikož se doplňují.

Z praxe

Kterým ženám chybí nejčastěji progesteron: při nedostatečné funkci štítné žlázy, při migrénách, cystách a myomech, astmatu a dýchacích potížích, psychických potížích a poruchách spánku, při poruchách paměti, myšlení, neplodnosti, depresích. U osteopenie (předstupeň osteoporózy) chybí progesteron a hormon DHEA. Při slabosti močového měchýře chybí progesteron i estrogen.

Přírodní alternativy

Fytoestrogeny jsou látky rostlinného původu, které se v zažívacím traktu mění na látky s estrogenním účinkem. Fytoestrogen dle všeho slouží jako regulátor. Nechová se úplně stejně jako skutečný lidský estrogen, ale pomáhá kontrolovat jeho hladinu a zajišťuje, aby nedošlo k jeho zvýšení, nebo naopak významnému snížení.

Významný je proto i jídelníček, který přirozeně obsahuje tyto látky. Vyskytují se třeba i v pohance, soji, mateří kašičce, pylu, cizrně, čočce, hrachu, brokolici, fazolích, burských oříšcích, v klíčkách vojtěšky, semínkách lnu setého a dalších. Strava je v tomto období velmi důležitou částí, budu se jí věnovat samostatně. V přeměně fytoestrogenů v těle je totiž důležitý střevní mikrobiom. Pokud budeme jíst kvalitně, doplníme vitamíny a minerály přirozeně. Pokud to je se stravou horší, doporučuji doplňování hořčíku, vápníku, železa, zinku, selenu. Z vitamínů C, D, E, B6, B12. Dále jsou vhodné omega 3-6 nenasycené mastné kyseliny a L-arginin.

Věnujte pozornost svým játrům, mají velký vliv i na tzv. hormonální detoxikaci. Zařazujte pravidelně kúry na očistu a posílení jater. Je to rozhodně základ úspěchu. Přípravků je na trhu dostatek od různých výrobců.

Na trhu je velké množství přípravků na klimakterium, využívají především sóju, červený jetel, šalvěj, anděliku, chmel otáčivým, ploštičník hroznatý, macu apod. Nejsem příznivec fytoestrogenů ze sóji z důvodu jejího vlivu na funkci štítné žlázy.

Byla bych opatrná v užívání při rodinné zátěži rakoviny prsu, jelikož většina z nich je hormonálně podmíněných v důsledku estrogenové dominance. Objevila jsem ale v poslední době některé publikované informace, které tyto obavy nepotvrzují. Např.:  Současné názory na ochrannou roli izoflavonů vůči karcinomu prsu jsou spíše zdrženlivé. Izoflavony jsou ve vztahu k prsům a děloze považovány za bezpečné, vzhledem k tomu, že jejich dlouhodobé užívání nezvyšuje mamografickou hustotu prsní tkáně ani neovlivňuje endometrium (citace – Fytoestrogeny a jejich využití v menopauze prof. Dr. RNDr. Oldřich Lapčík, PharmDr. Lucie Sosvorová, Interní medicína v praxi).

Já ženám ve studiu nabízím a ve své praxi s úspěchem používám tinkturu jeřáb ptačí květ u žen s výraznými návaly. U jiných jsem se nesetkala s takovými výsledky. Co se týče přírodní alternativy progesteronu, tak jednoznačně wild yam, smldinec chlupatý. Na trhu je k dispozici v různých formách, já pracuji s tinkturami. Nabízím i varianty míchaných tinktur české firmy Bylinné kapky (tinktura.eu). Z českých luhů a hájů je to hlavně drmek obecný, zde je třeba opatrnosti při užívání antipsychotik a antikoncepce. V poslední době ještě pro lepší pohodu často doplňuji  o ROSALEN – směs bylin pro gynekologickou pohodu, ženskou plodnost, krásu  a duševní svěžest z řady Duhových elixírů pana Kolára.

Doplnění 2024: na trhu je k dispozici různé varianty progesteronových krémů s wild yamem, v ČR je nabídka omezená, ale na mezinárodních e-tržištích již běžně koupíte (př. Allegro). Pro ideální kombinaci fytoestrogenu a fytoprogesteronu, které se vzájemně doplňují, doporučuji nově český výrobek Womeno.

LH

Zdroje: zkušenosti z vlastní praxe a zkoumání odborných zdrojů, kniha Přírodní hormonální léčba Anne Hild, Annelie Scheuernstuhl,  http://www.healthywomen.org/condition/progesterone, kniha Alternativa estrogenu, R. Martinová, J. Gerstungová, John Lee’s Hormone Balance Made Simple a What Your Doctor May Not Tell You About Premenopause .

Upozornění: Informace a moje názory chápejte jako možnost rozšířit si náhled na problematiku, nikoliv jako lékařské doporučení.

Poznámka: Vlivem změny webových stránek se nepřesunula rozsáhlá diskuze, který byla pod minulým článkem. Rozhodla jsem se aspoň zkopírovat některé zpracované odpovědi do samostatného článku, pro mnohé z vás mohou být inspirativní. Mrkněte do sekce Ženy 45+ nebo přímo odkaz https://usmivani.cz/clanky/z-diskuze-zenske-hormony-a-klimakterium/.