Lenka Hrdličková – celostní přístup k člověku

Tečka ke stravě

Rozhodla jsem se trošku udělat jasno. Nejsem studovaný odborník na stravu. To píši vždy otevřeně, a i když mě o to žádáte, tak opravdu netvořím jídelníčky a ani nikomu nic nenařizuji, co má dělat. Na to jsou lékaři a výživoví poradci. Není mým cílem jim brát „živobytí“ a mít patent na rozum.

Všechno, co píši v článcích na svém blogu, je z pozorování, osobní praxe a citace z knih, které mě osloví. Je to výsledkem osobní zkušenosti, že metabolicky a hormonálně je žena ve středním věku někde jinde a je třeba k tomu tak přistupovat. Potřebuje jiný přístup k výživě, pohybu i třeba doplnění vitamínů a minerálů do těla, než ženy mladší. Od toho je tu sekce Doporučení výživy a Žena 45+, kde popisuji dost podrobně vliv metabolických hormonů na další hormony v našem těle a další konkrétní věci. Protože vidím v tomto směru mezery, cítím tak potřebu se o své pozorování i úspěchy podělit s hledajícími.

Měla jsem chvíli tendenci, že vytvořím nějaký vzorový jídelníček, ale došlo mi, že by to bylo jen nošení dříví do lesa. Je toho všude dost, stačí hledat. Také jsem si uvědomila, že pořád někam něco někomu dávám zdarma, věnuji tomu spousty času a úsilí pro dobrý osobní pocit, abych poté zjistila, že jiní z mé práce profitují (nemám jim to za zlé, když mohou, tak proč by to nedělali).

Realita posledních dní mně dala pocítit, že takto to dělat nemůžu. V dalším profesním životě se chci věnovat i jiným věcem a je čas si to přiznat a řídit se tím. Články s informacemi i recepty ale píši ráda a kdykoliv budu mít něco zajímavého, určitě vás o to neochudím.

Dodatek k článkům

Doporučuji si sestavit vlastní týdenní jídelníček, napsat si ho, nakoupit suroviny a věnovat čas přípravě. Jen tak se vyhnete, že si večer po chvilkovém čumění do lednice zase „namažete jen něco na chleba“.

Na internetu je toho mnoho, stačí hledat a zkoušet, občas zajít do knihovny nebo knihkupectví. Jeden z mnoha zdrojů vám sem dám, čistě nezištně, ze kterého ráda beru asi nejvíc inspiraci a sestavuji si jídelníčky:

Koupila jsem si i knížky p. Wagnerové. Mají kroužkovou vazbu, takže se mi v nich dobře listuje. Odkaz na krásnou databázi na internetu: https://www.zdravefitrecepty.cz/

TIP: Ke každému dni v jídelníčku doporučuji napsat kolonku POHYB. Co jste pro sebe ten den udělali. Když nemáte hodinky, tak si kupte krokoměr nebo si nainstalujte aplikaci do telefonu a plňte daný počet kroků na den. Minimální je 6000, standard je 10000. Vytvořte si, nebo si najděte na netu, kratší sestavu na cvičení a každý den si ji zacvičte. Taky se ke mně můžete připojit ve středu on-line na cvičení, kde se krásně protáhnete. Způsobů je hodně, jen si vybrat.