Lenka Hrdličková – celostní přístup k člověku

Z diskuze „ženské hormony a klimakterium“

Vzhledem ke změně webových stránek došlo k vymazání diskuze do 14.7.2020. Zachovala jsem pro vás aspoň textovou kopii a to z důvodu mnoha zajímavých otázek a odpovědí, které by mnohým z vás mohly být inspirací. Časově je řazení – poslední je nejstarší a časově to postupuje směrem nahoru. Článek je zde.

Dobrý den, moc mě zaujaly vaše stránky. Všechny příspěvky jsem si důkladně přečetla a chtěla bych také poprosit o radu. Je mi 45 let. Protože jsem trpěla odjakživa na silnou menstruaci, mnoho let jsem užívala HA Mercilon, který mi vyhovoval. Cca před rokem ale najednou přišlo extrémně silné krvácení, lékař provedl veškerá vyšetření a vše bylo v pořádku, až na mírnou anemii. Prý se u mě jedná o hormonální nerovnováhu, nasadil Norethisteron v 2. polovině cyklu. Síla menstruace se mírně zlepšila. Užívala jsem jej skoro rok a lékař mi doporučil vysadit ho a zkusit návrat k normálu bez hormonů. Menstruace je stále je bolestivá a krvácení sice trochu mírnější, ale i tak dost silné. Používám menstruační kalíšek, takže mám přehled, a v konečném součtu to dělá určitě okolo 0,5 litru krve. Po skončení krvácení dále ještě asi do 10. dne špiním a od 20. dne už mě zase pobolívá břicho, prsa a zase špiním. Brala jsem 2 měsíce Gynex a pupalku, ale bez efektu. Nyní užívám drmek a pupalku – menstruaci jsem ještě neměla, ale PMS už je tady zase. Chci se zeptat, zda drmek mám brát během celého cyklu a zda by bylo v mém případě vhodné brát také jeřáb ptačí květ na podporu estrogenů? Myslíte, že se jedná u mě o estrogenovou dominanci?

Odpověď:

Dobrý den, patříte k těm „šťastným“ ženám se silnou menstruací a to je vždy z mé zkušenosti fakt věda správně nastavit pomoc:). Pokud nevíte přesné hodnoty hormonů, které se ještě během cyklu mění, takže je to vždycky i o tom, kdy se zrovna případně odebere krev na vyšetření, takže to někdy nemusí moc říci. Silná menstruace většinou svědčí o estrogenové dominanci, takže bych drmek vyzkoušela. Během menstruace a třeba týden po ho brát nemusíte. Pozorujte, jak se cítíte, fyzicky i psychicky. Jestli brát i jeřáb záleží na dalších případných symptomech, a to hlavně pocení a návaly. Dobře funguje i na PMS, je to ale fytoestrogen, nemá ale negativní účinky. Zkusila bych ho zatím brát třeba týden před menstruací. Předpokládám, že je menstruace pravidelná, aby se to dalo nějak časově skloubit. Pupalka je v pohodě, ale místo ní bych nasadila komplexní Rosalen. Hodně štěstí v pozorování. LH

Lenka B. – Dobry den, moc dekuji za Vasi odpoved.Ted zarizuji pro mamku odlehcovaci pobyt.Je to pro me tezke, snasim moc spatne to, ze neudrzi stolici, nestihne dojit na zachod, plenkove kalhotky nosi cely den.Omlouvam se, ze toto pisu.Ale souvisi to s mym psych. stavem.Trva to uz 2,5 roku a me to uplne znicilo nervy.Zoloft jsem brat prestala, nespala jsem po nem a bolel me zaludek.Zkusim si koupit Tryptofan.Myslite, ze by mi mohly pomoci medicinalni houby?Jinak jeste uzivam dologran a vit.E, B6 a B12.Je mozne, aby antidepresiva vyvolavaly agresivitu?Muzou zmenit osobnost cloveka?Hodne let jsem se jim branila, ted uz to bez nich neslo.Co jineho byste mi jeste doporucila brat na PMDD, nez AD, aby se mi ulevilo pred menses?Dekuji.

Odpověď:

Dobrý den, neumím vám jinak odpovědět než jak jsem již psala ve své minulé odpovědi. Pokud se nestane nic převratného ve vašem životě, tak můžete brát kapiček litry a prášků stohy a nic se nezmění. Ani skvělé medicinální houby vás nespasí. AD vyvolávají kde co, na vaši otázku by vám měl odpovědět lékař, ale spíše usuzuji, že jste tak frustrovaná z toho, jak žijete, že už vás štve všechno a jelikož nevidíte světlo na konci tunelu, cítíte se ztracená a bez šance. Ta je ale vždycky, najděte si třeba i pomoc psychoterapeuta a společně najděte cestu.

Renata – Dobrý den, prosím o radu. Je mi 47 let, jsem 8 měsíců po kompletní hysterektomii ( děloha pro myomy a vzali mi nečekaně bohužel i vaječníky). Po operaci jsem do měsíce měla příznaky jako nespavost, pocení, malátnost, točení hlavy. I když jsem zkoušela přírodní preparáty a bez úspěchu, byla mi nasazena od lékaře hormonální substituce. Nejdříve na bazi estrogenu Estrofem, bylo mi ale po něm celkově zle, po čase vyměněn za tibolon Livial. Po práškách se ale necítím ale taky vůbec dobře, zkoušela jsem snížit i vysadit a bylo mi špatně od žaludku, horkost v těle, bušení srdce, motání hlavy. Jsem bezradná a zoufalá a nevím jak svoje tělo opět vyladit do pohody, klidu, bez horkosti, pálí mě i v ústech, nepříjemného chvění v těle, mravenčení i při práškách. Několik dní mám celkem klid a pak je zpět znovu, jako bych nic nebrala. Navíc není optimistická rodinná anamnéza, moje maminka podstoupila i operaci prsu, předtím také operaci dělohy pro myom, sestra byla 2 měsíce přede mnou též na stejné operaci, vaječníky má, žádné příznaky menopauzy. Co prosím užívat? Moc Vám děkuji.

Odpověď:

Dobrý den, vyladit stav po celkové ženské operaci je pořádná alchymie a pokud se to povede, beru tu jako vítězství. Někdo si to prožije tak, jak popisujete, se všemi negativními důsledky. Umělé hormony jsou opravdu pro tělo záběr a riziko a vy je očividně nesnášíte, na druhou stranu s dávkou přírodního estrogenu, který bych vám na začátek doporučila, jeřáb ptačí květ tinktura, je třeba trochu experimentovat. 3x 15 kapek je někdy málo, je třeba zkoušet a pozorovat. Ve vašem případě bych ještě doporučila Rosalen, který vylaďuje ženskou stránku. Dobrá je hormonální jóga, a jak vždycky píšu, nezapomínat na kvalitní stravu, přidejte i estrogeny ve stravě, uberte na celozrnném pečivu a sladkostech… S přírodním progesteronem bych zatím počkala, až ak tělo zareaguje.

Katka – Dobrý den, velmi prosím o radu,
Je mi 42 let. Jsem rok po odebrání dělohy s vejcovody. Vaječníky ponechány. Důvodem k operaci byly dlouhodobé potíže s menstruací : silné krvácení s odchodem velkých krvavých kusů, špinění před a po menses, dlouhotrvající menses, vysokonarůstající sliznice, myomy, anémie, PMS, otékáni a bolestivost prsů, kdy se mi třeba zvětšily o číslo……Nyní rok po operaci trpím silnými návaly ( jinak jsem od přírody zimomřivý člověk s často studenými rucemi a nohami), hlavně v noci se velmi potím, jsem stále hodně unavená, špatně spím, trpím bolestivosti kloubů, nemám na nic náladu, padají a šedivi mi vlasy, pleť zestárla, nemám chuť na sex…..Můžete mi prosím poradit, jaké mohu používat preparáty s ohledem na výskyt rakoviny prsu v rodině (babička)? Děkuji za odpověď a přeji Vám hezky den :-). Katka

Odpověď:

Dobrý den, děkuji za důvěru a posílám svůj názor. U vás, vzhledem k rodinné anamnéze, bych si dala pozor na estrogenovou dominanci, která zřejmě byla i důvodem vašich dřívějších potíží. Jak jste na tom teď s ženskými hormony, těžko odhadovat, chtělo by to zjistit laboratorně. Ale vzhledem k tomu, že trpíte návaly, tak to zase vypadá na opačný problém, tzn. nedostatek estrogenů. Další symptomy odpovídají přechodových potížím. Zjistila bych si ale pro jistotu stav svých hormonů a podle toho bych se zařídila a šla do nějaké přírodní varianty fytoestrogenů i fytoprogesteronu (viz třeba článek). Dle výzkumu nejsou fytovarianty rizikem při rodinné anamnéze rakoviny prsu. Já osobně jsem ale obezřetná u sojových variant, nevěřím jim. Myslete i na vyváženou stravu, stav svých jater (ostropestřec), hořčík, zinek, selen, béčka, vápník, vit D a K, bezvadné jsou medicinální houby, které zvyšují vitalitu.

Zdena Dobrý den je mi 44 let a již 3 rok mám cyklus nepravidelný a někdy i sílou odlišný. Léčím se na ŠŽ. Nejvíce mne ted trápí migréna ve stále silnější intenzitě při ms. Jinak mám neustále studené nohy a pocit chladu a i podrážděnost a citlivost žaludku okolo ms. Nejvíce asi pomáhá kontryhel.Co by jste mi doporučila.

Odpověď:

Dobrý den, u vás to bude kombinace potíží celého endokrinního systému. Tzn. primárně štítné žlázy, kde braní pilulek situaci jen zhoršuje, šž se odnaučí tvořit i poslední zbytky hormonu a prakticky postupně zakrní, ale braní umělých ne každé tělo dobře zvládá a rozhazuje to další systém, ve vašem případě vaječníky, protože estrogen a hormony šž se vzájemně ovlivňují. Odtud pramení i citlivost na teplo, respektive pocit chladu (šž). Harmonizace celého systému zahrnuje zaměření na šž (třeba cordyceps nebo elixír Imunex) a pro začátek přidat estrogen (jeřáb ptačí květ tinktura). Je to na delší práci, sledování apod. Po netu vám můžu říct jen svůj obecnější názor.

Lenka – Dobry den, prosim Vas o radu.Mam silny PMS, spis premenstruacni dysforicky syndrom.Lecim se s depresemi uz hodne let a mivam velke vykyvy nalad pred menses a behem ni taky.
Je mi 48 let, menses mam pravidelne po 26dnech, spis slabsi, zadne krece ani bolesti bricha nemam.Mirne bolesti hlavy, prsa me ani neboli, jsem noc hubena, mam 46kg/154cm.
Byvam hodne plactiva i agresivni, podcenuji se, v tyto dny nic nema smysl, zivot, vztah, mivam i myslenky na sebevrazdu.Staram se o 86letou matku a jsem z ni na nervy, je to vycerpavajici, na peci jsem sama, miva stale prujmy, neudrzi stolici, neslysi, ma demenci str.stupne.Jsem s ni doma uz 5 mesicu.Predtim jsem pracovala na plny uvazek a starala se o ni a sesypala jsem se z toho.Beru AD Tritico 75mg1tb.vecer.Ted mi dr.meni leky na Zoloft 50mg.Mam strach, ze uz se z AD nikdy nevymotam.Horm.profil udelany nemam.Varim si caj z drmku a kotvicniku a z jerabu ptaciho mam kapky. Muzete mi poradit, jak hormony dostat do rovnovahy? Dekuji.

Odpověď:

Dobrý den, vaše situace je složitá z mnoha úhlů a všechno spolu samozřejmě souvisí, jak jistě tušíte. PMDD je velmi úmorný problém, který zřejmě souvisí i se serotoninem (hormonem štěstí), jeho snížená hladina má zase vliv na deprese a všechny ty stavy, co popisujete. Ve vaší současné situaci vám Zoloft akutně pomůže, čaje a kapky co berete jsou v pohodě. Je dobré je přidat hlavně kvůli snížené tvorbě estrogenu, který se u vás projevuje. Přidala bych vitamíny B, hlavně B6, hořčík a ve vašem případě není špatná aminokyselina L-Tryptofan, prodává se samostatně.
Velmi podstatný problém vidím ve vaši životní situaci, obětovala jste se při péči o maminku, což je jistě chválihodné, ale nemusíte položit na oltář vlastní život. Každý z nás musí občas takové věci řešit. Ale jste na to sama, nemůžete se o nikoho opřít, s nikým se podělit o zátěž a péče o ní vás po všech stránkách ničí. Tělo vám říká, že už nemůže, hlava vám říká, že už nemůže, ale mysl vám říká, přeci nemůžu maminku někam dát. To nikdy nedopustím a tak nesete tohle obří břímě na svých bedrech. Nemůžu vám radit, jen říct svůj názor, zkuste najít pro maminku nějakou péči, domov, domácí péči, někoho, kdo vám s ní občas pomůže, poraďte se třeba na sociálním odboru a vy si najděte čas pro sebe, pro odreagování, pro svůj život. Zdraví je rovnice – jak žiju – jak jím – jak se cítím. Tělo nedáte do rovnováhy bylinkami ani ničím jiným, když všechny životní okolnosti hrají proti vám. I péči o vaši duši, třeba ve formě nějaké psychoterapie, kamarádky, přítele, koníčka… nesmíte zanedbávat. I v takové těžké situaci je vždycky cesta, nebojte se říct si o pomoc a přijmout ji.

Věra – Dobrý den, děkuji za přínosný článek a dovolím si požádat o radu. Je mi 40 let, 3 děti. Celý život jsem měla menstruaci po 33 dnech, 4 dny dlouhou, jasně jsem na sobě poznala ovulaci. Od cca 36 roků špiním před menstruací 4-7 dní. Dle Mudr. nerovnováha hormonů, více řešit nechtěl. Od 38 let se přidalo zhoršení paměti, výkyvy nálad, stavy deprese. Posledního půl roku se přidává citlivost prsů od půlky cyklu, ovulace téměř nepostřehnutelná, bolesti podbřišku a beder. Při menstruaci vycházejí i chuchvalce krve. Při poslední návštěvě lékaře jsem byla upozorněna na příliš silnou sliznici. Může být příčinou tedy nedostatek progesteronu? Menopauza mi snad ještě nezačíná, moje maminka ji měla až v 60 letech. Co jiného může být příčinou? Děkuji za radu.

Odpověď:

Dobrý den, Dr. mám pravdu, zřejmě půjde o nerovnováhu hormonů, i to špinění před menstruací. Příliš silnou děložní sliznici má na svědomí především estrogenová dominance. Vyzkoušela bych přírodní progesteron – např. wild yam (smldinec chlupatý) a po čase vysledujte změny. nebo dnes už i existují progesteronové krémy. Hodně štěstí.

Lenka – Dobrý den, velmi mě zaujal váš článek. Mohla bych se prosím zeptat na váš názor? Cca od 15-ti let jsem brala antikoncepci. Řekla bych, že mi sedla hned první, nic zvláštního jsem nepozorovala, krom pravidelné menstruace, za kterou jsem byla ráda a větší pocení, kterým jsem ale trpěla už dříve myslím (krom pocení klasických míst na těle se mi často potí dlaně a nohy a je to hrozně nepříjemné, kolikrát mám až mokré ponožky, ale nikdo mi s tím nikdy nedokázal pomoci). Před dvěma a půl roky jsem porodila dceru vyvolávaným porodem po neplánovaném otěhotnění. Po šestinedělí jsem nasadila zpět antikoncepci a od té doby mi začalo být divně. Motala se mi hlava, bylo mi těžko na hrudi, jakoby mě něco svíralo a cítila jsem divnou vnitřní nervozitu, která mi vždycky vyvolala pocit na zvracení a bylo mi pak až týden zle od žaludku. Zhubla jsem ještě víc, protože jsem měla pocit, že je mi ze všeho zle a už jsem z toho byla zoufalá. Krevní testy jsem měla dobré, štítná žláza byla také dobrá i když se s ní léčí mamča, tak jsem zkusila vysadit antikoncepci. Po týdnu se mi na měsíc ulevilo, ale pak to začalo znova. Nakonec mě po skoro roce vzala jedna terapeutka, která mi řekla, že mám úzkosti a doporučila antidepresiva. Zkusila jsem je tedy a hned třetí den mi bylo tak zle, že jsem omdlela a přestala je ze strachu brát. Našla jsem si jinou obvodní doktorku, která mi poradila, jak je zkusit brát znovu, že musím postupně zvyšovat dávku, aby si moje tělo zvyklo. Teď už beru Zoloft 50mg jeden prášek ráno a po skoro půl roce se cítím daleko lépe. Ale občas se mi stane, že se to v menší míře vrací. Nejčastěji když mám menstruaci. Jako bych byla při menstruaci citlivější na vše. S tím souvisí i pocení. Při Men. se potím ještě více než normálně a v noci je to hrůza. Chtěla jsem vás poprosit o radu, zda by mi nepomohl nějaký zmiňovaný přípravek/bylinka? Než jsem začala užívat antidepresiva, tak jsem zkoušela Hořčík, vitamín D, B, drmek, Gynex, Ashwagandu, Homeopatika, Bachovy kapky, nějaké čínské prokoutky, no byla toho spousta a nic nikdy nepomohlo na delší dobu. Moc děkuji za jakoukoliv radu a omlouvám se za tak dlouhý dotaz, ale už jsem nevěděla, jak to zkrátit. Ještě jednou děkuji a přeji hezký víkend

Odpověď:

Dobrý den, díky za důvěru a píši vám svůj názor: nejsem zastánce braní ATC už od 15ti let, jelikož to velmi narušuje hormonální vývoj dívky. Obecně panuje mylná informace, že při ATC dochází k menstruaci – nejedná se o menstruaci, ale o krvácení z vysazení (tělo je uvedeno vlivem chemie do mylného stavu těhotenství, neprobíhá tam žádná ovulace). Mladá dívka ale takové věci neřeší, má klid, nemá beďary, tak co. Po vašem těhotenství došlo viditelně k hormonálním změnám a vaše tělo přestalo umělé hormony snášet a dalo to rázně najevo. Došlo zřejmě k rozhození citlivého endokrinního systému a vystal problém z úzkostí (osa estrogen-serotonin, tzn. tvoří se málo estrogenu a zároveň to má vliv na tvorbu serotoninu, tak jak je známo u premenstruačních syndromů, jak někde níže píšu. Serotonin potřebujete na náladu, radost, pohodu…, když je ho málo, trpíte úzkostmi a tak dokola. Vychytávání serotoninu jste chemicky vyřešila braním Zoloftu, účinek přichází postupně, taktéž se musí i postupně pomalinku případně vysazovat. Ale stále vám chybí trochu ten estrogen – nasaďte jeřáb ptačí květ tinktura. Vzájemně by se to mohlo doplnit. Hořčík a B nejsou na škodu. Mějte se. LH

Vendula Motejlova – Dobrý den. Je mi 43 let. Po 40 roku,už jsem začala mi navaly,nepravidelnou menstruaci a výkyvy nálad. Letos jsem v únoru prodělala chřipku a poté se mi to rozjelo na plno. Skoro žádná menstruace,teplo pak zase zima,noční pocení a hlavně depresivní nálada,úzkost a tlak na hrudi.Gynekolog mi na to zdelil,ze na menapauzu jsem mladá a když beru antikoncepci měla bych být v pořádku. Byla jsem na odběru krve na stitnou žlázu,crp,krevní rozbor,vše v pořádku! Začal jsem brát červený jetel a rozchodnici. Je to zatím krátká doba. Prosím o nějakou radu,už jsem z toho dost zoufalá! Hlavně psychicky. Moc děkuji! Vendula

Odpověď:

Dobrý den, díky za důvěru. Mohu na vás nahlížet jen z hlediska toho, co píšete. Osobní rozbor je vždycky lepší. Za prvé, ve 43 letech v dnešní době první příznaky menopauzy nejsou tak neobvyklé, mám tu i ženy ve 42 letech kompletně v přechodu. Je ale pravda, že pokud berete antikoncepci, tak by projevy neměly být nebo by se mohlo ukázat, že vaše ATC je prostě již slabá a estradiol v ní už vám „nestačí“, pak můžete doplňovat právě přírodními produkty, jak jste psala (já používám jeřáb ptačí květ tinktura). Je tu ale i otázka právě té ATC, deprese, nápady… to bývá někdy právě z té ATC. Nemusíte ji vůbec snášet a zvažte její užívání.
Pak je tu zadruhé. A to je vaše prodělaná chřipka. Virové patogeny v těle mnohdy zůstávají a rozhodí systémy v těle. Ve vašem případě to mohl být endokrinní systém. Zůstávají skryté, některé další, které už v těle byly, se rádi přidají (např. herpes viry), využijí snížené odolnosti organizmu a začnou v těle nekale úřadovat. Rozhodně bych zvolila co největší odstranění patogenů z těle. To lze přírodní cestou různými cestami, poradil by vám nějaký praktik přírodní medicíny ve vašem okolí, každý má své metody. Pokud by vás zajímal můj tip, tak já bych volila sangre de drago (dračí krev), tinktura – 1 balení. Poté je více možností, ale já miluji medicinální houby a tady bych neváhala s outkovkou – coriolus, není lepší houby na odstranění patogenů z těla. A to 2 balení s týdenní přestávkou. A dál by už záleželo, jak by vše vypadalo.
PS: A ještě zatřetí – udělejte si inventuru ve svém životě, jak žijete, jste spokojená, co rodina, co práce, co život, co vám vadí, co vám chybí, co byste v životě chtěla… naše emoce a naše mysl řídí náš život. Hodně štěstí. LH

Jana – Dobrý den, moc bych prosila o radu jelikož jsem už zoufala mam tedy od prvního porodu hodně silnou menstruaci s tím jsem se nějak dokázala smířit ale ted se mi stalo je mi 44 let že jsem začla krvácet mimo cyklus ale tak šileně moc že to nešlo zastavit až mě tedy odvezla rychla a rovnou na sal kde udělali kyretáž doktor mi sdělil že je cela děloha prorostla myomy výsledky po odebrání vzrorku dopadla dobře ale doporučil odebraní dělohy že se udajně tyhly výkyvy mohou opakovat a vzhledem k dlouhe a silne mestruaci je to nejlepší řešení. Mě ale spíše trapí víc že mi řekl že tam je hormonalní nerovnováha ja pravidelně cvičím stravuji se zdravě jim pravidelně a vaha najednou začla pomalu ale jistě stoupat a prostě at dělám cokoli nejde to dolu, udajně je to těmi rozbouřenými hormony můžete mi prosím doporučit něco na upravu hormonu děkuji moc a přeji krásny den Jana

Odpověď:

Dobrý den, velmi mě to mrzí, ale k vaší situaci se můžu postavit jen obezřetně, protože krvácení patří do rukou lékařů, protože bylinky mají v tomto případě jen omezenou moc. S největší pravděpodobností se situace může opakovat. Nicméně, nějaký názor ráda vyslovím. Je škoda, že nepíšete (nebo vám neudělali?) výsledky krevního obrazu vašich hormonů. Situace by byla jasnější. U případů silného krvácení i takto mimo cyklus, to může totiž být z obou případů – tzn. z nedostatku progesteronu a estrogenové dominance, někdy ale stačí dodat naopak jen estrogen a situace se vyrovná, takže je těžko něco poradit konkrétně. Doporučuji vám si vynutit krevní rozbor a podle toho se zaměřit.
Z bylinek se využívá mnoho typů čajů i tinktur. Když čaj, tak na silnou menstruaci a myomy využívám směs (každý si sežene a namíchá sám) od Dr. Mlčocha a to: Při velmi silném krvácení se pije ráno nalačno půl hodiny před snídaní jeden šálek spařeného čaje ze směsi těchto bylinek: 25 g květu arniky (prhy chlumní), 50 g kořenu kozlíku lékařského, 25 g pukléřky Islandské (lišejníku Islandského), 25 g meduňky lékařské, 25 g řebříčku, 25 g šalvěje lékařské. Jedna vrchovatá čajová lžička se spaří v 1/4 litru vody, tři minuty vyluhuje. I když se krvácení dostává do normálu, je třeba v pití čaje pokračovat. Držte se. LH

Lucie – Dobrý den, zkouším si jít také o radu. Je mi 37let, mám 2 letého syna. Před těhotenstvím lékaři vyslovili podezření na endometriozu, měla jsem cysty, nyní vše ok. Zůstávají ale „chřipkové stavy“ během menstruace (teplota, bolesti svalů, bolesti podbřišku, silné bolesti hlavy, návaly horka..) a mírnější intenzita kolem ovulace. Před otěhotněním jsem začala cvičit hormonální jógu, detoxikovala tělo (zelený jíl, Dr. Jenschura). 2roky co jsem syna kojila jsem neměla menstruaci, nyní opět nastoupila a opět s chřipkovými stavy jako před těhotenstvím, a každý měsíc je to horší (menstruace je pravidelná). Cvičím hormonální jógu, beru zelené potraviny (ječmen, řasa). Zkoušela jsem Gynex, bez efektu, nyní piju Ženský čaj Dr. Grešíka. Ráda bych znala Váš pohled zda je vhodné zkusit drmek (tinkturu), něco jiného nebo spíše vytrvat v pití čaje? Nechci dělat časté změny, současně ale cítím, že hledám něco co mi opravdu pomůže ty nepříjemné stavy zmírnit a moct se synem fungovat 🙂 Děkuji, hezký den

Odpověď:

Dobrý den. Při menstruaci jsou hormony tzv. na bodu nula, tzn., že člověka „nedrží“, pak záleží na dalším nastavení těla, hlavně na kvalitě endokrinního a imunitního systému. Proto jsou ženy náchylnější v tomto období např. k virózám nebo se někomu udělá opar apod. Právě mi připadá, že se vám v tomto náročnějším období „propadne“ imunitní systém, prostě nedrží jak by měl. Tyto symptomy jsou podle mě signálem těla – zvolni, uber, přidej živiny, nemám z čeho brát. Zelené potraviny bývá dobrá cesta, ale z mé zkušenosti ještě záleží na štítné žláze, ona při autoimunitním zánětu nemá zelené potraviny ráda. Řiďte se vlastním pozorováním – co mi dělá dobře, co ne. Šla bych u vás do toho taky přes stravu – já nedoporučuji moc celozrnné potraviny, jedině žitný chléb, zelenina a ovoce v přiměřeném množství (žádné velké saláty – moc oxalátů), fermentované potraviny, kvalitní farmářské mléčné produkty, pozor na luštěniny (fermentovat). Doplnit minerály (železo, hořčík, zinek, selen, c, d). Zatím bych do nějakých fytodoplňků nešla, zaměřila bych se na vyladění těla přes stravu, hlavu (čas na sebe, uvolnění, cvičení, meditace) a cvičení. Maximálně bych později zkusila vyladit estrogen Rosalenem. Do jeřábu bych zatím nešla. Hormonální jóga je v pohodě, ale někdy jsou její účinky silnější, než by člověk čekal, ve smyslu, že se můžete rozhodit a nemusí vám úplně sedět, ale to je na vás. Jinak ji mám ráda. Mějte se. LH

Kateřina – Dobrý den, děkuji za informace o menopauze a jejím řešení. Konečně jsem si mohla velice přehledně přečíst o tom, co se to děje v mém těle. Je mi 51 let a jsem dva roky ve fázi menopauzy. Příznaky mám jak v nadbytku estrogenu, tak v nedostatku progesteronu. Mám silné návaly horka hlavně v noci, kdy se nevyspím, a ráno mám opuchlá víčka a celou tvář, a bolesti hlavy, studené ruce a nohy, bolest kloubů, cysty, myomy, zapomnětlivost. Vyzkoušela jsem kdeco, ale nedošlo ke zlepšení. Ráda bych vyzkoušela bylinky, které uvádíte. Jestli jsem to dobře pochopila, tak mám jako první začít užívat tinkturu Jeřáb ptačí květ? Tu bych měla užívat jak dlouho? A pak přidat tinkturu Wild yam? A užívat je společně? Ještě uvádíte Drmek a Rosalen, ty bych měla také nasadit? Užívám antidepresiva, nemůže mi to ublížit? V současné dobře užívám přípravek na myomy Grav-in. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den, na vašem místě bych vyzkoušela jeřáb ptačí květ, Rosalen taky neuškodí, zvláště když berete ATD (Rosalen harmonizuje ženskou psychiku). WJ bych nedávala. ATD se s těmito tinkturami netlučou, jsou v pohodě, jen si dejte pozor třeba na třezalku, která někdy v kupovaných ženských kapslích bývá. Spíše bych se zaměřila ještě na játra (strava + ostropestřec) a přidala svízel syřišťový (tinktura, jednu dvě lahvičky s týdenní pauzou). Dlouhodobě bych zařadila medicinální houbu Cordyceps (nebrat ale večer, mohlo by vám vadit na spánek). Nezapomeňte na hořčík a Béčka. Mléčné výrobky a sýry jen opravdu kvalitní, nejlépe od farmářů. Ve vašem případě ještě udělejte inventuru ve vztazích a v tom, jak berete samu sebe, jak se máte ráda. Mějte se. LH

Jana – Dobrý den, zaujal mne Váš článek, ačkoliv sama ještě v přechodu nejsem (37 let), ale léta mě trápí problémy spojené s hormonální nerovnováhou, které velmi omezují mé běžné fungování. Můj případ je asi komplikovanější. Pokusím se ho tedy popsat co nejsrozumitelněji :).
1)Nejvíce mě trápí otékání a bolesti prsou. Z původní velikosti C jsem se tak postupně dopracovala až na velikost E-H. Skutečně mám až takto velké výkyvy. V současné době jsem v té horší fázi, takže G/H. Sehnat pro mě spodní prádlo je velký oříšek. Vážím 56 kg a obvod mám 70, takže si dovedete představit ten kontrast k mé postavě. Bohužel když se s tím svěřím lékařům, ať je to má gynekoložka, či endokrinoložka (jsem pod dohledem kvůli mikroadenomu na hypofýze, který způsobuje hyperprolaktinémii, a snížené funkci štítné žlázy, v současné době bez medikace, protože oba hormony jsou v normě), odbydou mě řečmi o PMS a že tím trpí každá druhá. Sport se pro mě stal v podstatě nemožným, protože 3 týdny v měsíci (kromě menstruace) je otok a bolest s tím spojená, tak velký, že to prostě není možné, je mi nepříjemné už jen obléknout sportovní podprsenku. O plávkách ani nemluvím, když už nějaké seženu, stydím se v nich stejně vyjít. To je další věc, že tento stav působí velmi negativně i na mou psychiku.
2)Další věc, která není úplně v pořádku, je moje menstruace. Dříve mě trápily cysty na vaječnících. Cyklus byl rozhozený a slabší. Takový už ale zůstal, spíše se jedná o špinění. Nyní mě naopak trápí opakované gynekologické záněty.
Jak jsem již uváděla, od lékařů jsem se nic moudrého nedozvěděla a vlastně ani nevím, zda bych svůj stav chtěla řešit nějakými syntetickými hormony. Ze své vlastní iniciativy jsem si nechala udělat sono prsou. Nález byl, že prsa jsou plná cyst. Přírodních přípravků jsem za poslední 4 roky nakoupila nespočet. Bohužel nikdy jsem nevypozorovala nějaký výraznější výsledek. Někdy jsou prsa lepší, někdy horší, nevím, čím to je.
V současné době užívám kůru od Serafínu – čaj ženský, ledvinový a jaterní, k tomu přípravek Femina Happy a tinkturu z pupenů Jeřáb ptačí. K tomu užívám Mastodynon, pupalku a Koenzym Q10.
Vím, že toho je asi hodně. Jsem už ale totálně zoufalá. Kdybychom neplánovali ještě mimčo, vážně bych uvažovala o tom nechat si prsa vzít. Předem děkuji za odpověď :), Jana

Odpověď:

Dobrý den, děkuji za dotaz. Hůř se mi u vás přemýšlí o potížích, protože neumím přesně posoudit vliv mikroadenomu a následných věcí kolem toho. Budu ale předpokládat, že to je v klidu a pod kontrolou. Rozhodně změňte stravu – žádný cukr, omezit lepek a přesun od sacharidů k tukům (viz předešlý dotaz). Všichni jsou zvyklí baštit kila zeleniny, semínek a dlachnit si tyčky všeho druhu, aniž by přemýšleli, že přemíra fytátů a oxalátů tělu nepomáhá. Ve vašem případě omezit či zcela vynechat sýry, mléko jen kvalitní od farmáře. Dále bych se pozastavila nad současnými vašimi doplňky, které užíváte. Ve Femina Happy je andělika, což je přír. progesteron, stejně ale i v Mastodynon, kde je drmek. Nekombinujte moc, když už, jedno nebo druhé. Prohlubujete si tak v dobré víře, potíže, tělo se v tom prostě musí vyznat. Co se týče cyst v prsou, osobně bych se vykašlala na všechny prostředky (dobře čaje ok), ale šla bych do Indol-3-carbinolu. Na trhu je víc variant, tam progooglete (např. Indonal). Srovná vás za vaší současné situace lépe, než cokoliv jiného z vaší dosud brané nabídky. A navíc, když chcete mimčo. Držím palce. LH

Klára – Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Je mi 27 let, mám hypofunkci štitne zlazy, momentalne se souhlasem lekarky euthyrox neberu, hodnoty mam v rozmezi..ale myslim,ze za par mesicu budou zase pod normou. Uz cca rok ( i v dobe kdy jsem euthyrox brala) mam problemy s akne na tvářích, které jsem mela vždy čisté a také obecně hodně kolem úst (vyjma take jednoho podivneho obdobi cca v mých 21 letech, ktere nejak po roce samo uklidnilo). Nezačala jsem pouzivat zadnou novou kosmetiku,ani agresivni, mam problemy i na čele a brade, ale to vim, že je mastnejsi pletí a možná tim, ze jsem nezaradila dalsi pripravky do cisteni,nicmene tvare mastne nemam. Postupne jsem zkousela vše možné, vyřadit lepek, laktozu, zadne leky neuzivam, nejim rafinovane cukry, nesaham si na obličej necistyma rukama, vymenuji povlaky, pobyt venku, zinek v tabletách mi plet jeste víc zhorsoval, koupeny mam vitamin D,zatim nepouzitý, a železo, mam celý život málo železa, zkoušela jsem minimalistickou peci o plet, i jinou kosmetiku, ale nikdy novou kosmetiku nedávám na celý obličej takže žádným střídáním kosmetiky to také není, proste vse co se dá dočíst jsem již zkoušela.
Velmi dlouhodobým pozorováním a pokusy omyly jsem přišla jsem v podstate jen na to, ze mozna je problem v parazitech ve střevech,zkusila jsem křemelinu, ta mi plet po 2 týdnech zhoršila a tak jsem ji radej prozatim vysadila.Take jsem měla nějaké kazy v zubech a ještě trochu mám nejaký menší zanet v kanálcích,ale z nejhorsiho jsem venku a presto akne pořád,zubař řekl, že primo to souviset nemuze, zanet v těle ano, ale ne to, že akne se mi dela na tvaří od ust prakticky skoro v za sebou v šikmé řadě, a uvažovala jsem že to je linie zubů,ale údajně ne.. Dělá se mi akne i kolem ust, vedle nosoretní ryhy, i na bradě…což prý značí hormony… A proto, že sleduji pravidelne zlepseni pleti v rámci cyklu, dospela jsem k zaveru, že je to hormony. Dle grafu jak v cyklu hormony stoupaji jsem vydedukovala,že je asi neco spatne. Pravidelně s prvním dnem menses se plet uklidnuje a postupne zlepsuje, první týden cyklu je nejlepsi, nekdy kolem 10.dne zhorseni pomalu, nekdy az trochu pozdeji, ale tutove vždy zhoršení cca od 16 dne. Měřila jsem si pred asi dvema lety ovulaci a tehdy byla cca 12 nebo 13.den cyklu (cyklus 26 dní, dříve občas poskkočil o den dva dopředu dozadu, dnes ZCELA každý měsíc 26 dní). První týden s menses plet pěkná, pak se zhoršuje, a v podstate pak jen 3 týdny léčím záněty nebo jizvy,pak týden klid a nanovo. Nechapu, že cyklus mám pravidelný, jestli i tak může být nejaka nerovnováha hormonu? Všude se píše, že se zhoršuje akne týden před menses a při menses, já to mám naopak, pár dnů před menses se už uklidnuje a při menses a chvíli po ní nejhzečí plet. Je pravda že co si vzpomínám do minulých let, tak jsem nejhezci plet mivala uprostřed kolem ovulace (paradoxne kdy jsou hormony vysoké), a nyní mám vše naopak..a nejen naopak,ale hlavne ten stav hrozné pleti,zánětů a flekaté nesjednocené pleti trvá skoro 3 týdny, sice se střídají i v ramci toho hrosi dny s lepsimi, ale vlastne jen lecim zanet a jizvy, a sotva to je jakžtakž. prijde nový měsíc, užiju si týden menses hezké pleti, a konec, zas znovu. A pritom si dávám pozor abych v tom období nejedla sladké, ostré, ne moc mléka atd.
Chci si nechat změřit hormony, tak uvidím. mám doma tinkturu aronie, ale nevím, zda by byla vhodná, zda ještě nestoupne estrogen, jehož přemíra údajně akné způsobuje. Případně pokud dle testů zjistím, že mi chybí progesteron, tak jakou prirodni cestu,tinkturu byste mi prosím doporučila? Nebo kde by jeste mohl být problém. Tuším to na ty hormony, ale nevím, zda mám spíše navyšovat hormony štitne zlazy a tim se nejak vyrovnaji i ty ženské co způsobují akne, anebo se mam snazit brát nejake fytoestrogeny…a v pripade,že by slo o nedostatek progesteronu, tak co nejvhodnejsiho uživat? Anebo pokud by šlo o nedostatek estrigenu?? Jeho nedostatek, a prehrsel progesteronu, ale pry akne nezpusobuje… Moc děkuji za odpověd

Odpověď:

Dobrý den, teda vy jste napsala superdotaz:), děkuji za vaši důvěru, pokusím se, i takhle po netu a informacích o vás, nastínit svůj pohled.
Je vidět, že jste už vyzkoušela mnohé. Jste ještě mladá a tak se nabízí hormonální potíže. A ty tam skutečně jsou (viz i snížená funkce štítné žlázy), ale z mého pohledu jsou druhotným projevem vnitřní nerovnováhy. Ano, menstruace má určitě vliv na lepší a horší dny. To se nedá tolik ovlivnit, jde o to, aby se situace neřetězila v dalších potížích. Endokrinní hormony reagují pouze na prvotní nerovnováhu v metabolických hormonech a celkovou disbiózu ve střevech.
Jasně, základem je strava, ale jaká, že? Dobře děláte, že vynecháváte cukr a omezujete lepek, ale obecně vám prospěje přejít od sacharidové (to znamená ale i zelenina a zdravé obilniny (př. vločky), to určitě ne v takové míře) více ke zdravým tukům (ghi, sádlo, máslo, olivový olej…), vejce, fermentované věci (kysaná zelenina, kysané zelí, jogurt, kefír… ale od farmáře, ne z obchodu), maso, vývar… Zařadila bych potraviny s vitamínem A (tresčí játra např., ale tak polovinu plechovky), vitamín D je také nasnadě. Pokud vám chybí železo, tak to také, ale to asi doplňujete. Nepomáhá tady raw strava, ani přemíra semínek a podobných moderních „zdravých“ potravin. Všude na vás číhá kys. fytová a v zelenině a dalším oxaláty. Pokud zařadíte nějaký čistič střev, tak musíte počítat s tím, že se stav právě po takové době, jak píšete, může zhoršit. Pak je třeba buď zmenšit dávku, nebo vydržet.
Pokud si necháte změřit hormony, budete vědět, jak na tom jste (nedoplňovala bych hned takhle z fleku), ale jako prvotní bych viděla stravu, celkové ozdravění střeva. Záněty v těle nemají co dělat, šla bych hned na začátku do tinktury z dračí krve (sangre de drago), které vám v očistě trávicího systému i těla od všeho nepatřičného pomůže. Následně bych dala bacha na játra (ostopestřec), vyčistila krev (lopuch tinktura). Aronie vám neuškodí, pomůže třeba i vaší štítné žláze (pokud nemáte autoimunitu). Po čase bych dlouhodobě nasadila nějakou medicinální houbu, podle toho, jak by se všechno vyvrbilo. Když hodíte do rovnováhy metabolické hormony, endokrinní bude následovat. Tak se držte.

Gabriela – Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Je mi 44 let a mám tři děti.
V říjnu loňského roku mi byla nasazena Mirena, jako léčba myomu. Reakce kterou však vyvolala nikdo nečekal. Do 14 dnů jsem dostala panickou ataku, na pohotovosti mi bylo řečeno, ze je to z nedostatku hořčíku, což jsem nikdy do te doby nepozorovala. Tělo cele zkřečovatělo, začala bolet záda, žebra , nemohla jsem jist. Deprese a stavy úzkosti. Vytvořily se cysty na vajecnicich.
Prošla jsem všechna vyšetření včetně ultrazvuku břicha a vše mám v pořádku.
Stav byl stále horší, Mirena šla po dvou měsících pryč .
Nyní jsem měsíc po vyjmutí a konečně se dostavila první menstruace.
Stav se trochu zlepšil, ale stále to není dobré. Chodím na rehabilitace, ale psychicky se stále necítím úplně v pořádku a tak ani fyzicky to není úplně v pořádku.
Nemáte radu jak dále postupovat.Děkuji moc předem.

Odpověď:

Dobrý den, je velmi těžké po netu něco poradit, váš problém nebude jednoznačný. Ač nejsem příznivec Mireny, tak je těžké přisuzovat to, co se vám stalo, jen jí. Ano, jste jistě příklad ženy, které zásah do endokrinního systému vlivem umělého hormonu moc nepomohl. Spíše mně to přijde, že to byla poslední kapka. A že to tyhle umělé hormony umí (podobný případ je u někoho i hormon štítné žlázy), u někoho dokáží vyvolat velmi silné psychické potíže a ataky, bušení srdce, silné tlaky v hlavě apod. Už jsem se s tím setkala. Lékaři to tomu nepřisuzují. U Mireny argumentují, že jde o lokální působení, tak co. Ano je, ale pořád je to umělý hormon, který se, sice přes sliznici, ale přesto vstřebává do těla a tělo se s tím snaží nějak popasovat. I když třeba v malých dávkách, každá jsme jiná a někdo je extrémně citlivý. Pokud se váš stav nezlepší časem, kdy si tělo hormony neporovná samo, zkusila bych být vámi nechat si laboratorně zkontrolovat hladiny hormonů v krvi a podle toho bych se zařídila. Cysty se podle mě vytvořily vlivem Mireny. Vaječníky a děloha jsou také spojeny se štítnou žlázou, takže je třeba zkontrolovat i tuto situaci. Všechno se mohlo vzájemně pobít:).
Určitě byste chtěla napsat jednu věc, která by vám pomohla, ale to nedokážu. Konkrétní bylinky je třeba zacílit více přesněji. Být vámi, zkusila bych ve vašem okolí najít nějakého celostního poradce, který s vámi projde vaši anamnézu podrobněji. Určitě bych neoddělovala i otázku psychosomatiky, která nás taky velmi ovlivňuje, konkrétně u vás otázku partnerského vztahu. Držím palce. LH

Marketa – Dobry den,prosim o doporučení bylinky na zvýšení děložní sliznice,již rok marně bojují hormonama na její zvýšení,bez úspěchu,výška kolem 5 mm.Nyni cca 3 tydny užívám tinkturu jeřábu ptačího 60 kapek denne.jak dlouho ho užívat nez dojde ke zlepšení?dekuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den, jelikož neznám podrobnosti o vás, tak mohu mluvit obecně. Velmi záleží na mnoha věcech. Zejména na tom, zda máte normální menstruační cyklus. Pokud píšete, že bojujete s hormony, předpokládám, že i s tímto máte problém. Nasazení jeřábu bych viděla jako vhodné a to v první fázi k normalizaci menstruace. Pokud se bude vytvářet dostatečné množství estrogenu, upraví se i výška sliznice. Délka braní je velmi individuální, může to být klidně i 2-3 měsíce, podle situace. To nelze nikdy říct přesně, ale zkusila bych vytrvat.
PS: Jako další radu bych vám dala zaměřit se na kvalitní stravu (individuálně nastavenou, co vám vyhovuje, ale výrazně omezit cukr, klidně i vynechat, lepek s rozumem, kvalitní fermentované mléčné výrobky, vejce, bio maso, více kvalitního tuku – ghi, máslo, sádlo, olivový olej…) a pozor na prodělané infekce (nebo infekce, o kterých nemusíte vědět, tzv. skryté patogeny), dokáží v těle zablokovat kde co, osobně toto řeším medicinálními houbami. Mějte se. LH

Nikola – Dobrý den, váš článek mě velmi zaujal. Je mi 38 let, mám dvě děti. Řadu let trpím na PMS, vždy po ovulaci moje energie klesne a jdu až do deprese. Je to velmi nepříjemný stav, kdy je mi za těžko i pouhá existence. Čekám na menstruaci, která vše odplaví, já ožiju, je mi dobře cca 2 týdny a vše se opakuje. Poslední dva roky mi menstruace zacla v nechávat, a před pár 2mesici se objevily návaly. A menstruaci už 3 cykly nemám. Dle vyšetření mám FSH 81 což prý značí přechod. Lékařka mi sdělila pouze do telefonu, že za 6 týdnu test zopakujeme a pak mi nasadí hormonální léčbu… Prý jsem moc mladá na to abych brzy zestarla…
Mám sníženou hladinu proteinu C, tedy trombofilii, klasickou hormonální léčbu tedy nemohu.
Můj dotaz je, jestli tělo ty hormony skutečně potřebuje, aby nezestarlo, jestli je potřebné je doplňovat ( ať léky, nebo přírodně, nebo třeba jógu )… Nebo podporovat tělo aby je znovu začalo tělo vyrábět? Nebo se dá byt bez produkce hormonů? Jde o tu potřebu, nebo jen o to odladeni nepříjemných symptomů? Negativními projevy jsou u mě deprese a návaly… Moc děkuji za odpověď…

Odpověď:

Dobrý den, podle všeho se u vás projevují příznaky přechodu. Je pravda ale, že je to brzy. Tělo ženské hormony potřebuje, po přechodu se projeví příznaky „zestárnutí“ (povolenější kůže, změny nálad, padání vlasů, snížené libido, záněty močáku, snížení funkce štítné žlázy, přeměna vápníku atd.). Je pravda, že některé ženy přechodem přejdou celkem v poklidu a jiné mají velmi silné projevy. To je vysoce individuální. Přírodními prostředky si můžete hodně pomoct. Nasadila bych jeřáb ptačí květ tinkturu, případně na celkovou ženskou rovnováhu i Rosalen. Pokud používáte třeba firmu Energy, tak jejich Gynex (ten ale s ničím dalším nemíchat). Chemickým hormonům bych se obloukem vyhýbala, dokud by to šlo. Nevím, co má paní dr. na mysli s hormonální léčbou, to musíte zvážit sama spolu s ní. Jediné, co bych vám opravdu doporučila vzhledem k vašemu věku, je hormonální jóga. Má vysoké účinky a mohla by, vzhledem k vašemu věku, hodně pomoct. Investujte do kurzu a pak do domácího cvičení. Mějte trpělivost. Držím palce

Jaroslava – Dobrý den, Váš článek mě velmi oslovil. Mám 43 let a trpím zřejmně nedostatečnou vyrovnaností hormonů a dle Vámi uváděných příznaků jsem ukázkový příklad kdy chybí progesteron – bolest hlavy, poruchy paměti, otoky končetin, ztráta libida, poruchy spánku, nárust váhy… Zároveň má menstruace se opakuje cca za 20 dní. Je velmi slabá, ale trvá 6 dní mám tělísko Mirenu. Již delší dobu piji čaj z kontryhele a řebříčku, ale změny jsem nezaznamenala. Mohla byste mně poradit, zda by některá z Vámi uváděných tinktur mohla pomoci. Moc děkuji.

Odpověď:

Děkuji za důvěru, mohu vám napsat svůj názor. Tělísko Mirena vyhovuje ženám, protože pak vlastně „nemají menses“ apod., takže si tak nějak žijí bez každoměsíčních starostí. Jelikož tělísko obsahuje hormon, který vlastně brání ovulaci (jako klasická antikoncepce), přirozeně se nevytváří progesteron. Je mi trochu záhadou, na jakém principu Mirena vlastně funguje. Všude se píše, že zahušťuje děložní hlen a tím brání v průniku spermií. Ale hormon levonorgestrel, který Mirena obsahuje, se používá i samostatně jako nouzová jednorázová antikoncepce, což je vlastně takový, divně řečeno, minipotrat (zabránění uhnízdění). Od určitého věku, po 40, se u někoho při Mireně projeví nedostatek hormonů, a to většinou obou, prostě to Mirena neudrží a dochází ke krvácení z průniku, tzn. z poklesu hormonů. Tomu by odpovídala i vaše krvácení po 20 dnech, tzn. často. Kontryhel a řebříček dobrý, ale na tento stav to nebude mít vliv. Jelikož při Mireně těžko objektivně zjistíte stav hormonů v krvi, musíte zkoušet. Zkusila bych oboje, tzn. nejprve fytoestrogen – jeřáb ptačí květ, a po čase, pokud se stav spontánně neupraví (měsíc), bych přidala wild yam (fytoprogesteron). Řídila bych se vlastních pozorováním. LH

Eva Skala – Dobry den, je mi 39 let a poslední rok mivam velice bolestivou ovulaci (bolest vaječníku jako by byly natekle), nemohu si ani sednout. Poslední měsíc mam ty samé bolesti i při menstruaci. V minulosti jsem podstoupila několik umělých oplodnění a při stimulaci vaječníku jsem tehdy cítila ty samé bolesti (bolest vaječníku pri chůzi, otřesech). Dále, v posledním roce se mi objevily problémy s nepravidelnou srdeční činnosti, bušení srdce, deprese, nechutenství, vypadávání vlasů. Mohly by mit všechny tyto problémy společnou příčinu nízký estrogen a progesteron? Pokud ano, jaké přírodní produkty byste mi doporučila? Moc vám dekuji!

PS. Zmínila jste bioidenticke hormony. Žiji v USA, měly by tady být lépe dostupné. Myslíte, ze by byly pro mne vhodne?

Odpověď:

Dobrý den, pokud mohu soudit, tak u vás je problém opravdu v přílišné stimulaci vaječníků, rozhozená můžete být i po IVF, tam ta stimulace je masakr. Nedovedu ale ve vašem případě určit přesně, co vám chybí, vzhledem k vaší anamnéze. Ideální by bylo si zajít na krev a budete vědět přesně. Příznaky, které popisujete, by ukazovaly na ubývání progestrogenu. Co se týče bioidentických hormonů, jsou vlastně dělány též z rostlin (v případě štítné žlázy i ze šž prasete atd.), ale ideálně využity třeba ve formě mastí. Mrkněte u vás na to. Masti by měli být u vás volně dostupné, některé ale mohou být na předpis, nevím přesně jak to u vás chodí. Co se týče jiných bioidentických terapií, tak na to se můžou specializovat i nějaké new age kliniky. To ale není levná záležitost.

Odpověď:

Ještě mě napadla možnost cyst na vaječníku. Pokud vám nebyly diagnostikovány normálně, tak se někdy tvoří právě při ovulaci a s menstruací odchází. Provází to poměrně citelná bolest. V tomto případě podpořte játra. U nás využíváme ostropestřec, v USA netuším zda je k dostání, ale můžete dlouhodobě využít i medicinální houby, třeba sibiřskou čagu (chaga).

Vlaďka – Dobrý den, děkuji za úžasný článek. Nikde jsem se nedobrala takových ucelených informací. Je mi 52 let, 4,5 roku jsem bez menstruace a trpím šílenými návaly horka. Současně s menopauzou se mi rozhodily hormony štítné žlázy a to až do té míry, že jsem zkolabovala (hodnoty byly tak vysoké, že byly neměřitelné – hyperfunkce). V současné době jsem více než rok bez léků (brala jsem thyrozol) a hladina hormonů ŠŽ je v normálu, ultrazvukové vyšetření ŠŽ je také v pořádku. Návaly ale neustupují, ani nepamatuju, kdy jsem se normálně vyspala. Vyzkoušela jsem různé druhy doplňků typu Merilin, ale bez úspěchu. K tomu se přidal problém s přibíráním na váze, ačkoliv jsem bývala vždycky až výrazně štíhlá. Také paměť si mi dost zhoršila. Nedávno jsem na internetu zahlédla přednášku, kde zaznělo „estrogenová dominance…progesteron“. A tak jsem začala hledat a narazila na Váš článek. Vůbec nechápu, že jsem takové informace nedostala od své gynekoložky. Chtěla bych se zeptat, jestli by pro mě byl vhodný wild yam a jestli je vhodnější (nebo účinnější) ve formě krému nebo tobolek. Vy uvádíte, že pracujete s tinkturami, ale ty jsem zatím nikde neobjevila. Předem velice děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den. ŠŽ je velmi častou komplikací v tomto období, jen je častější varianta hypo, tedy snížené funkce. Endokrinní systém je jako spojené nádoby. Když není někde rovnováha, reaguje někdo další v pořadí. Cílem je dostat i v tomto období tělo do rovnováhy. Mohla byste zkusit wild yam, já používám tinktury odsud: https://www.tinktura.eu/cs/pavlovy-bylinne-kapky-tinktury-z-lecivych-rostlin-bylin/3576-jam-yam-chlupaty-dioscorea-villosa-bylinne-kapky-tinktura-50-ml-8592814052976.html, je to tinktura jam chlupatý. Někdy je potřeba ale obojího, vzájemně se estrogen a progesteron doplňují a hlídají, pak je dobré přidat i jeřáb ptačí květ. Vyzkoušejte a uvidíte. Budete se pak cítit i lépe psychicky apod. Co se týče „tloustnutí“, to všechno spolu samozřejmě taky souvisí a se změnou v hormonech, endokr. systému, přichází i třeba změny stravování. Hodně se tomu věnuji teď v poslední době, výživová terapie – jíst základní potraviny v přirozené formě – maso, mléko (ano, jsem příznivec, ale kvalitního od farmáře z volného chovu a přirozeně krmeného, odsud i sýry, tvaroh, jogurt občas, kefír), domácí vejce, zelenina jen občas a jen některá, spíše je lepší dušená, omezit i ovoce (ne fruktoza), žádný cukr, omezit maximálně lepek (ideální kváskový žitný chleba)… napíšu o tom článek. Je to všechno hrozně zajímavé téma a hodně to mění, aspon z mého hlediska, náhled na stravování.

Edita – Dobrý den paní Hrdličková, moc Vám děkuji za osvětu ohledně progesteronu. Mě je 47 a od 38 let procházím předčasným přechodem. Nyní již 2 roky bez menstruace a přechod naplno. Mám docela hodně návaly. Zpotím se a protože v práci je klimatizace, rychle zchladnu. U mě je to nejvíce za krkem a ramena. Je to velmi nepříjemné. Bolest za krkem teď ustoupila po půl roce díky intenzivnímu cvičení, ale stačí se zpotit a zchladnout a je to tu. Dělám co můžu, cvičím, snažím se zdravě stravovat, teď si kapu jeřáb. Mám přidat progesteron? Myslím, že by mi to mohlo pomoct od té svalové bolesti ramen a návalů. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den, asi bych s progesteronem počkala, jak zabere jeřáb. Záleží, jak dlouho ho už berete, měl by zabrat poměrně rychle. Potom bych případně vyzkoušela i přidat nějakou formu progesteronu. Bolest za krkem a ramena – to vypadá, že opravdu posuzujete správně. Půjde zřejmě o prochladnutí v souvislosti s pocením a klimatizací. Tady vám nezbude, než se proti prochladnutí ochraňovat. Bolest za krkem může ale také souviset třeba s pracovními nebo gaučovými stereotypy, nebo také s psychosomatikou, žitím v napětí… souvislost s konkrétní životní situací (emocí) apod.

Věra – Dobrý den. Díky Vašim informacím se teprve nyní začínám orientovat v působení a vlivu jednotlivých hormonů. Děkuji za informace. Přesto prosím o radu…je mi 46 let a již rok jsem bez menstruace. Návaly se mi daří částečně tlumit prostřednictvím fytoetrogenů(Gynex). Psychicky jsem v naprostém pořádku, ale trápí mě nespavost …mozek má stále snahu „pracovat“. Měla bych se nyní zaměřit na užívání progesteronových bylin? Děkuji za odpověď. Věra

Odpověď:

Dobrý den, s tímto mám poměrně zkušenost. U Gynexu trochu pozor na to, že má vliv na štítnou žlázu. Sice je v popisu přípravku uvedenou, že ji optimalizuje, což nezpochybňuji, ale jelikož jsme každá jiná, u některých z nás má stimulující účinek. Takže to chce vypozorovat. Je to jinak dobrý přípravek a pokud vám vyhovuje, je to v pořádku. Progesteronové přípravky bych zatím nepřidávala. Jinak z mých zkušeností má nespavost velkou souvislost se stavem vnitřních orgánů, především zažívacích, o podrobnostech se nebudu rozepisovat, ale základem je velmi zásadní protizánětlivá úprava stravy. Ve stručnosti: cukr pryč, mléko – jen od farmáře kvalitní kefír, občas (2x do měsíce jogurt), sýr přírodní nebo kvalitní třeba ementál, lepek co nejvíce pryč, alkohol ne, žádné pochutiny, nepřehánět to s ovocem, u zeleniny hlavně listovou apod. Dobré to podpořit tinkturami nebo bylinami na zažívání a čištění krve, hořčiny, pampeliška, ostropestřec apod.

Lucie – Dobrý den, jsem 40-ti letá žena cca 15 mĕsíců po odstraneni dĕlohy a vaječníků z důvodu cyst. První rok po operaci mi na přechodové problémy pomáhalo pití čaje ze sušeného jetele. Nyní návaly opět udeřily. Co byste doporučila? Je v mém případě vhodná kombinace wild yam/ráno s jetelem/večer, kterou nyní zkouším? Mnohokrát dĕkuji za odpovĕď.
Lucie B.

Odpověď:

Dobrý den, ve vašem případě je nasazení věcí zkoušení. Musíte si uvědomit, že fytoestrogen nebo fytoprogesteron vždy doplníte přibližně na 8 hodin. To znamená, že pokud berete yam ráno a s jetelem večer, je to očividně málo a nesystematicky. Pokud vám předtím vyhovoval jetel, dejte ho 3x denně. Pokud to nebude stačit, přidejte yam.

Kaja – Poděkování paní Hrdličkové.
Velmi Vám děkuji za Vaše drahocenné informace a rady. Uplynul více jak měsíc od doby, co jsem se na Vás obrátila v pro mě zoufalé situaci, a dostala jsem od Vás velmi milé, laskavé, shovívavé, a hlavně úžasně účinné doporučení, dle něhož jsem vše jsem udělala…..
Pomohla jste mi nejen svojí odbornou radou, ale též svojí laskavostí a pochopením více, než si vůbec lze představit, a jsem Vám za to nesmírně vděčná.
Zbavila jsem se chemických přípravků, a po měsíci mohu říct, že je mi mnohem lépe……tinktury začaly zabírat a dle všeho se hormonální systém „vyladil“
Vážená paní Hrdličková,
přeji Vám nejen hodně zdraví, ale též hodně Božího požehnání, protože pro to, jak pomáháte ostatním lidem, je ho hodně potřeba….
S vděčností Vaše čtenářka, která měla to štěstí…..

Odpověď:

Velmi Vám děkuji za milá a krásná slova, která vždy potěší, zahřejí a dodávají víru, že nastavená cesta je správná. Přeji Vám nadále pevné zdraví, víru v sebe a svoji intuici. Hodně štěstí. LH

Iva – Vážená paní Lenko, velmi děkuji za Váš blog a prosím o radu. Je mi 53 let a od 38 roku – druhého porodu – trpím velmi silnými migrénami, které se posledních měsících ještě zhoršily – žaludeční nevolnosti, extrémní 3-4 denní bolesti, vysoký krevní tlak..Jsem zoufalá. Vzhledem k tomu, že mi hodně otékají prsa, špatně spím a jsem plačtivá, usuzuji, že by se mohlo jednat o estrogenovou převahu. Návaly netrpím. Doporučila byste mi užívání smldince, nebo kombinaci dalších bylinek? Děkuji za odpověď, zdravé dny přeji. Iva

Odpověď:

Dobrý den, u vás by mohly být migrény způsobeny hormonálními změnami. Myslím, že uvažujete logicky a správně. Na vašem místě bych zkusila smldinec nebo drmek, aby se stav vyrovnal. Podle reakce organizmu bych se zařídila potom dál. Určitě by vám pomohla úprava stravy, tělo pak reaguje trochu jinak. Mně je blízký styl paleo stravování.

Iva Kyzúrová – Dobrý den. Zaujal mě váš článek a potřebují vaši radu. Je mi 46 let a již pár let mě trápí velmi silná menstruace. Myslela jsem, že v tomto věku, už bude spíše slábnout nebo bude vynechávat. Ale menstruace je stále celkem pravidelná. K tomu mě trápí, už také dlouhou dobu, nechuť na sex, zhoršování paměti, občas tlukot srdce. Návaly zatím nejsou. Menstruace je i dost bolestivá, aspoň první 2 dny a nejméně 2 noci se skoro nevyspim kvůli silnému krvácení. Je to i nepříjemné v práci, protože chodím tak každou hodinu na WC. Užívám během prvních dnů kontryhel čaj, ten určitě proti bolestem pomáhá. A na doporučení doktora jsem zkusila párkrát ascorutin, ten mi ale na zmírnění krvácení nepomáhá. Myslíte, že by byl pro mě vhodný drmek nebo Wild yam?Děkuji za odpověď Iva

Odpověď:

Dobrý den. Silná menstruace je problém, který konzultujeme s mými kolegy, kteří se přírodní léčbou zabývají, poměrně často. Musím přiznat, že jsem zatím nenašla uspokojivé řešení, tedy takové, které by problémy klientem zcela vyřešilo. Ale není třeba skládat hlavu, vždy jde něco udělat. U vás bych vyzkoušela nějakou formu přírodního progesteronu. Větší zkušenost mám s wild yamem, tím bych začala. Poměrně dobrou zkušenost se silnou menstruací mám s homeopatikem apis mellifica, vyzkoušela bych i to. Hodně štěstí

Katka – Dobrý den, předem chci poděkovat za takto celistvé informace v jednom článku, příroda je opravdu mocná! Nyní bych vám ráda položila dotaz ohledně správné kombinaci přírodních přípravků, které jsou zde zmiňovány. Je mi 45 let a již 3 měsíce nemám ovulaci a menstruaci, důvodem je dle mého lékaře pokles tvorby hormonu progesteronu, který mi pravděpodobně způsobil výskyt několika 1cm polypů . Polypy byly úspěšně odstraněny (začátek dubna 2019) a nyní mi lékař doporučuje jako prevenci proti tvorbě nových polypů nitroděložní tělísko Levosert, které v daném místě zajistí přítomnost hormonu progesteronu, což je pro mě zatím nepřijatelná metoda léčby (možná třeba postupem času změním názor, jako paní zde ve vašich dřívějších dotazech). Problematika chybějícího progesteronu je pro mě nová věc, a teprve se začínám probírat možnostmi léčby. Každopádně i z úst lékaře zaznělo chybějící progesteron, takže dle toho, co jsem se dodnes dočetla trpím estrogenovou dominancí, což způsobuje skoro vše “špatné”.
Ráda bych vás tímto požádala o “radu na míru”, anebo je-li vám to milejší, prosím o zhodnocení mého výběru produktů, které se chystám užívat, abych se zatím tělísku vyhnula.
Určitě mě zde zaujal smldinec (tedy Wild Yam), bohužel jsem ale zatím neobjevila formu tinktury, pouze kapsle.
A pak Drmek ( zaujala mě jeho schopnost podpory ovulačního procesu, právě absence ovulace způsobuje nedostatek progesteronu a tudíž tvorbu polypů).
Chtěla bych vás požádat o radu, jestli jsem vybrala dobře a pokud bych mohla přidat další přírodní produkty či bylinky, prosím o radu jaké. Netuším, jestli se dá progesteronem předávkovat, tudíž si sama vybrat netroufám. Jinak, denně užívám B komplex, hořčík. Mé BMI je 21,6, váha 60kg, výška 168cm, mám zdravý a vyvážený jídelníček bez průmyslově vyrobených potravin, dostatek tekutin, cvičím pravidelně jógu, jsem aktivní.
Děkuji předem za odpověď. Katka.

Odpověď:

Dobrý den, vámi vybrané výrobky bych určitě schválila. Akorát bych nebrala oba najednou, buď jeden nebo druhý. Ve vašem případě bych vybrala Wild Yam, mám také raději tinktury a já odebírám od firmy Bylinné Kapky, tinktura.eu (webovky), tam najdete tuto tinkturu pod názvem jam chlupatý. Pokud nemáte další projevy (tlukot srdce, nervozita, pocení atd.), tak bych u toho zůstala, jinak bych později, až se sníží hladiny i estrogenu, dodala i ten.
Pro zajímavost: Levonorgestrel je synteticky vyrobený derivátu ženského pohlavního hormonu progesteronu. Řadí se do rodiny tzv. potratových pilulek. Svým silným hormonálním působením vyvolá v těle ženy dočasnou hormonální nerovnováhu a tím vyvolává celou spoustu nepříjemných nežádoucích účinků. Patří mezi ně bolesti hlavy, nevolnost a zvracení, bolesti v podbřišku, pocit napětí a bolesti prsů, rozhození menstruačního cyklu (předčasná a opožděná krvácení) apod. Efektivita léku není stoprocentní a i přes jeho užití může dojít k otěhotnění. Tak nevím.

Katka – Paní Lenko,
děkuji vám velice za vaše řádky, jste velice šikovná a máte v tomto obhledu velké znalosti.
Jsem přesvědčena o tom, že momentálně volím tu správnou cestu, jak tělu pomoci. Postupně zjišťuji od mamimek mých kamarádek, že jim léčba hormony stejně nepomohla tak, jak by měla pomoci a nakonec téměř každá časem musela na odstranění dělohy. Když k tomu přidáme vedlejší účinky, které jste vypsala v odpovědi na můj dotaz…. Bylinky nám nikdy takové vedlejší účinky nezpůsobí ať už to v konečné fázi dopadne jakkoliv.
Jen bych se ještě zeptala k těm projevům (tlukot srdce, nervozita, pocení atd.)….znamená to, že by se tyto projevy mohly objevit v souvislosti s užíváním Jamu? Měla bych to nějak hlídat?
Katka.

Odpověď:

Děkuji vám za vaše slova. Předpokládejme, že tyto projevy jsou výsledkem hormonální nerovnováhy (vzhledem k návalům…), pak se tyto projevy užíváním tinktury ztratí. Některé ženy přeci jenom potřebuji pro vyrovnání obou hormonů přidat estrogen a nejlépe se jim osvědčila kombinace jam+jeřáb ptačí květ.

Katka – Děkuji vám za váš čas.
Přeji vám hodně spokojených a usmívajících se klientů ve vašem salonu.
Mějte se krásně.

Katka – Dobrý den paní Lenko,
bylinky jsou opravdu skvělé. Absolvovala jsem kontrolu u mého gynekologa s negativním výsledkem u odběrů. Lékař provedl histeroskopii a už od pohledu mi sdělil, že jsem zřejmě v pořádku, což potvrdily i testy. Jen připomenu, už v květnu jsem akutně měla podstoupit aplikaci nitroděložního tělíska. S lékařem jsem do domluvila, že zkusím přírodní léčbu, osvolila Vás, a výsledky jsou úžasné. Ještě bude druhá důkladná kontrola v lednu a pokud bude opět negativní, prý už mě s Levosertem nebude obtěžovat.

Moje léčba od začátku. Užívala jsem 2 měsíce Jam chlupatý a pak, jelikož jsem se dočetla, že potřebuje tělo přestávku a bála jsem se úplně přestat s bylinkami, koupila jsem si Drmek, uklidňovala jsem se tím, že sice je to Progesteron, ale tělo ho nezná v této formě a vlastně si takto od Jamu odpočine. Ten jsem užívala zase dva měsíce, mimochodem po něm opravdu není tak silná menstuace. Nyní jsem přešla zase na Jam, ale včera jsem ho vysadila úplně.
Už asi 1,5 měsíce pociťuji v krku jakoby knedlík. Trochu jsem googlila a mám svoji teorii. Poslední týden už byl knedlík v krku pořád a dokonce jsem ho cítila i při pohybu hlavy, přesně v místě, kde je štítná žláza. Včera na krčním nic lékař nenašel, tak mi došlo, že jsem udělala něco špatně s bylinami. Proto jsem včera Jam přestala užívat a zkouším, jestli to může být tím.
Co si o tom myslíte paní Lenko? Myslíte, že jsem to s tím užíváním bez přestávky přehnala? A jak moc je důležitá přestávka po dlouhodobém užívání těchto bylinek. Mám obavy, co se stane, když bylinky třeba měsíc nebudu užívat, aby se zase něco nezvrtlo, opravdu mě daly dohromady, a velice rychle, tak jsem si vytvořila jistou závislost :-). Děkuji a přeji krásný den.

Odpověď:

Dobrý den, vidíte, jak jste šikovná. Myslím, že přestávka není u většiny bylinek na škodu, pokud to není dva měsíce, tělo to významně nerozhodí. U některých bylinek se ani neudává nutnost přestávky, ale sama si ji dělám, aspoň týden.
Co se týče vašeho „knedlíku“, na štítnou žlázu bych si vsadila. Je citlivá na spousty hormonálních podnětů v těle a celý endokrinní systém jsou spojené nádoby. Pokud nemáte změněnou funkci (hypo nebo hyper), což zjistíme laboratorně z krve, stav hormonů šž, tak jde nejspíš o její reakci na nějakou situaci v těle. Ze zkušenosti vím, že je citlivá na stav estrogenu v těle. Vzhledem k tomu, že jste doposud brala progesteron, se dá usuzovat, že mu může chybět. Doplňte ho nejbezpečnějším způsobem a to tinkturou z jeřábu ptačího květu. Progesteron a estrogen se vzájemně hlídají, takže nehrozí estrogenová dominanace. Udělejte si třeha týden pauzu od všeho, a pak Jam bych na čas (týden dva) snížila (počet kapek) a doplnila jeřáb. Kontrolovala si pocitově stav. Pokud by byl problém se šž nezávisle, prostě se objevil, pořešilo by se to dál.

Katka –  Dobrý den, Vaše rady a zkušenosti mi velice pomohly, takže i teď věřím, že jste problém popsala správně. Hodně jsem si přečetla o žlázách s vnitřní sekrecí, a musím říct, že jsem netušila, jak moc je důležité prakticky pro všechny části těla, aby dobře fungovaly. Na endokrinologii jsem byla odeslána také, když se u mě vyskytly ty zdravotní komplikace. Poslední kontrola po testech a ultrazvuku byla v červenci a bylo mi řečeno, že kromě malé cysty vpravo jsem zcela v pořádku. Ani hyper ani hypo. A cysta se prý ve štítné žláze v této fázi nijak neřeší. Odpočinu se teď několik dnů, a pak si naordinuji 6 kapek Jamu a 20 toho Jeřábu ptačího. Jestli bude stav po čase uspokojivý zkusím to s 11 kapkami Jamu a 20 Jeřábu, a uvidím co dál. Teorii na to, proč by mi měl estrogen chybět bych měla. Estrogen se tvoří a drží v tukových zásobách těla. Snažím se žít zdravě, takže jsem štíhlá a tuku po těle moc nemám. Možná je to zrovna tím, každopadně už i gynekolog mě při řešení mého zdravotního stavu upozorňoval, že štíhlé ženy mají v době menopauzy výhodu právě díky tomu, že se jim ten estrogen netvoří tak moc a tudíž ta estrogenová dominance se nemusí objevit. Přála bych si, aby to mohlo být tak jednoduché. Četla jsem si kolika ženám tady pomůžete s různými bolístkami, jste úžasná. Moc vám děkuji za vaše rady.
Přeji hodně štěstí. Katka

Katka – Dobrý den, ráda bych vás poprosila o radu.
Je mi 42 let a již dva roky se potýkám se silným krvácením mimo cyklus. Krvácení je vždy silné. V lednu to dopadlo tak, že jsem musela jí na malý zákrok, kde zjistily, že děloha je v pořádku a problém přisuzují hormonální změně.
Po přečtení vašeho článku je mi jasné, že mám nedostatek progesteronu. Mám jít na vyšetření se štítnou žlázou, kde to vypadá na nízkou funkci. Hormony brát nechci.
Od malička řeším atopický ekzém, kdy kortikoidy a ditiaden byl na denním pořádku. Od svým 20 let nic neberu, žádné léky prostě nic. 🙂 Můžete mi prosím doporučit čím mám tedy začít ohledně bylin? Děkuji. Gabriela Zímová

Odpověď:

Dobrý den, vaše problémy jsou širšího spektra a jelikož nejsem lékař, mohu jen doporučovat a říkat své názory. Přesto vám je říct samozřejmě můžu.
Silné krvácení mimo cyklus se mi tak úplně nelíbí, předpokládám ale, že vás lékaři vyšetřili a vyloučili případné vážnější potíže. Záleží také na tom, jestli berete antikoncepci, ta má v mnoha případech na tom také svůj podíl. Pokud ne, tak bych hledala problém v celé endokrinní soustavě, kde všechny orgány se sebou vzájemně spolupracují. Předpokládala bych tam i sníženou funkci ŠŽ a oslabenou např. slinivku. Asi bych zkusila být vámi pro začátek úpravu stravy (cukr, lepek, laktóza) a přidala ostropestřec na játra. Z bylinných tinktur, které používám já, bych doporučila dlouhodobě Imunex (Duhové elixíry) a 2 na měsíce svízel, dále bych doplnila vše o kontryhel (tinktura nebo čaj) a wild yam kvůli progesteronu.

Gabriela Zímová – Děkuji mnohokrát za vaše doporučení. Kontryhel jsem již zařadila a se stravou už také více pracuju. Můžu použít místo wild yam kapky Drmek?

Odpověď:

Není za co, snad vám bude něco k užitku. Drmek můžete místo wild yam použít, vyzkoušejte, uvidíte.

Gabriela Zímová – Dobrý den, navazuji na můj předchozí dotaz. Už mám výsledky ohledně štítné žlázy. Paní doktorka z endokrinologie mi na základě výsledků kdy mám lehce pod průměr TSH 1,530 nasadila supresní th. Letrox 50ug 1-0-0 nalačno. Chtěla jsem se vás zeptat zda mohu dál pokračovat v podávání byliny Drmek? Přiznávám, že nemám moc velkou důvěru k braní jakéhokoli hormonu. Nejsem si z cela jista zda je to pro mé tělo prospěšné.
Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den, moc nerozumím nasazení letroxu, ale nejsem lékař, respektuji jeho rozhodnutí samozřejmě, ale normální referenční rozmezí u TSH u dospělého pacienta se pohybuje od 0,35 – 4,94 podle laboratoře (hodně mění tsh léky (kortikoidy snižují)). Přiznám se, že nejsem jeho příznivec, protože to šž prakticky zlikviduje, odstaví od její funkce a ta postupně zakrní. A to nemluvím o vedlejších účincích, o kterých se moc nemluví. Vzhledem k vaší anamnéze by bylo ideální mít od gyn laboratorně zjištěné hodnoty estrogenu a progestorenu a podle toho se zařídit dál.

Gabriela Zímová – Dobrý den, souhlasím s vámi, necítím, že bych měla brát nějaké léky. Rozhodla jsem jít cestou bylin a také měním stravu od základu. Uvědomila jsem si své hodnoty. Velice vám děkuji a jsem moc ráda, za vaše názory a rady.

Odpověď:

Ještě chci dodat, že se šž mám bohaté, hlavně osobní, zkušenosti. Totální změna stravy (protizánětlivá strava se správnou hormonální odezvou) byl základ úspěchu. Jdete správně, hodně štěstí.

Věra Bezoušková – Dobrý den, mohla by jste mi poradit prosím. Jde mi na 66 rok. V mládí jsem trpěla na cysty a po té záněty vaječníků, ve 32 letech po 3 porodu jsem musela na operaci, odstranili mi vejcovody, levý vaječník a pravého kousek nechali, abych ještě menstruovala. Děloha zůstala. Ve 38 letech začaly návaly, tloustnutí, migrény,výškraby, poruchy menstruace. Lékaři do mně lecos píchali, abych menstruovala. Nakonec jsem vše odmítla, přešla na šťávy a dělenou stravu, zhubla jsem, návaly přecházely. Ale přemluvili mě k užívání hormonálních tablet, že jsem mladá, že bych mohla dostat osteoporozu. Užívakla jsem léky 8 let, pak jsem se dozvěděla o produktu z cimifugy a přechod byl dobrý, potom jsem přešla na produkt LR Phyto woman, 3×1, nyní 2×1, který mi dělá dobře. Ale ve všech těchto prostředcích jsou přidány další věci, jako vápník, vit.D, a ty bych si já chtěla přidávat jinak. Poradila by jste mi, na jaké tinktury bych mohla přejít a v jakém dávkování? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den, záleží, jestli potřebujete dále doplňovat fytoestrogeny (jestli máte stále ještě přechodové potíže apod.), v uvedeném LR prostředku je červený jetel, který je zdrojem fytoestrogenů, jako komplex s vápníkem a D3 se jeví jako dobrá volba. Pokud máte červený jetel na sobe vyzkoušený, tak nic neměňte, změňte třeba značku, LR je přeci jenom cenově někde jinde (otázkou je pak také ale kvalita produktu). Pokud již fytoestrogeny doplňovat nechcete a chcete mít jen takovou „ženskou pohodu“, vyzkoušejte z Duhových elixírů Rosalen a dále doplňujte minerály (hořčík, vápník…), D, C, Zn, Béčka z přírodních zdrojů, nejlépe potravin.

Kaja – Dobrý den, také si dovolím poprosit touto cestou o Vaší cennou radu. Je mi 58 let, od 55 nemám menses, a už cca 5 let mám šílené návaly někdy mnohokrát za den, noční pocení, náladovost, pelichání, zestárnutí, šedivění, osteopenie…. Zkoušela jsem všechny možné tinktury (drmek, dioscorea, kotvičník, eleuterokok…), čajíčky (kontryhel, damiána, gotukola), Macu, pyl, sarapis a jiné přírodní tabletky, také lněné semínko, progesteronové krémy, diosgeninový olej, ale mám pocit, že mi to vůbec nic nepomáhá.
Ze zoufalství jsem zkusila před dvěma týdny požádat o HRT (Lenzetto + Utrogestan), ale nejsem si jistá, jestli dělám dobře, protože údajně z toho budu každý měsíc krvácet jako při menses, a navíc mi z toho není dobře…. a problémy vůbec neustávají, spíše naopak (noční pocení ještě horší, návaly snad 100x za den, bolest prsou, špatně od žaludku, nervozita, opuchlé oči…..).
Moje hlavní otázka tedy je, jestli mohu tyto chemické přípravky HRT používat dál – třeba delší dobu, abych zjistila, jestli se to časem nezmění k lepšímu, a jestli k tomu mohu užívat nadále i ty přírodní preparáty…..(myslím ale, že s tím užíváním HRT stejně přestanu, protože krvácet se mi rozhodně nechce). Moc Vám děkuji předem za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den, jestli máte užívat chemické léky dále si musíte rozhodnout sama, respektive váš lékař, já vám mohu napsat pouze své doporučení a názor. A ten zni: osobně bych chemické léky rozhodně nebrala, jejich riziko je příliš veliké. Jaký smysl má umělé krvácení jen v důsledku uměle vyvoleném (připomíná mi to něco jako krvácení při braní antikoncepce:( Pokud už vaše tělo přirozeně dospělo do stádia klidu (bez mensesu), nechala bych ho tak. Ve vašem popisu je vidět, že už jste vyzkoušela kde co 🙂 a chápu vaši frustraci. Velmi vám to snižuje kvalitu života. Váš problém bych viděla ve více rovinách. V první rovině bych se věnovala velmi výrazné očistě jater, nasaďte ostropestřec a to na delší dobu (1 balení nestačí). Odlehčete stravu, mně se líbí řídit se tzv. duhovou stravou – barevnost, pestrost a kvalita jídla. Omezte lepek, cukr a alkohol. Dodržujte pitný režim. Mám zkušenost, že to velmi pomůže vnitřnímu prostředí v tomto podobném stavu. V druhé rovině bych nasadila kombinaci jeřáb ptačí květ tinkturu spolu s wild yamem (fytoestrogen+fytoprogesteron), budou se spolu regulovat. Vnitřní napětí rozhazuje endokrinní systém, který spolu spolupracuje, tzn. „udělejte si v životě pořádek“, nerozhazujte si stresem a tlakem na sebe další hormony, které potom mají vliv na celou soustavu, mějte se ráda, vy jste vždy na prvním místě. Čiňte si v životě radost. V neposlední řadě jako u všech doporučuji hořčík, zinek, C, Béčka, vápník v přírodní formě (korálový vápník). Chvilku to bude trvat, ale vytrvejte.

Iveta – Dobrý den, mám dotaz. Můžu tu tinkturu z jeřábu používat, jako prevenci ? Nemůže mi to nijak ublížit ? Je mi 48 a určité problémy mám, asi jako každá tady. Děkuji za odpověď Iveta.

Odpověď:

Dobrý den, pokud pociťujete problémy, tak můžete tinkturu vyzkoušet. Tinkturou doplníte pouze na 8 hodin fytoestrogeny, nic neléčíte a nemůžete si nijak ublížit. Nikde nebylo žádnou studií prokázán problém v užívání fytoestrogenů (i když se o to jistě různí farmakologové snaží).

Iveta – Dobrý den.Jsem ráda, za tento článek .Je mi 48 let, dva roky mám problém s menstruací.Někdy je po měsíci, někdy po týdnu, až 14 dnech, no co mám povídat 😣.Nedávno, velké padání vlasů, nálady pod psa, únava, depky, chjo, chci žít a né se stát mrzutým chlapem 😣😉.Dotaz, můžu užívat tu tinkturu z jeřábu ? Jako prevenci ? Nemůže to nijak ublížit.Děkuji za odpověď a hezký večer 😊. PS: tak moc bych přála všem ženám, klidný přechod .

Odpověď:

Dobrý den, děkuji za váš dotaz. Vše co popisujete, je pro některé ženy normální (některé mají větší štěstí, že si kromě vynechání menstruace ničeho nevšimnou:)) a určitě se s tím neznepokojujte. Zkuste doplnit nejprve fytoestrogeny jeřábem ptačím (květ) – je to moje oblíbená a odzkoušená bylinka. Vedlejších účinků se nemusíte obávat. Vždy na 8 hodin doplníte fytoestrogeny, nic s tím neléčíte nebo tak něco. Jinak nezapomeňte na hořčík, zinek, C, Béčka, vápník v přirozené podobě – u mě vítězí korálový vápník. Hodně štěstí. LH

Ivana – Dobrý den, děkuji za super článek 🙂 Mám dotaz je mi 45 let a před rokem jsem začala užívat Drmek který mi krásně upravil noční pocení a špatný spánek jinak bylo vše vpořádku. V létě jsem se osypala příšerným akné a nevěděla jak z toho ven zakoupila si přírodní fytoestrogen Puerarii mirificu(užívám obden) a od té doby mám pusinu jak mimino. Občas při periodě-pravidelná na den, zhoršení, ale nic vážného. Cítím se dobře. Jak se díváte na tuto bylinu,děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den, děkuji za reakci. Puerarii mirificu v praxi nepoužívám, tudíž nemám s ní zkušenosti, ale předpokládám, že se chová jako jakýkoliv fytoestrogen, který jste v tu chvíli postrádala (akné jako v pubertě 🙂 bývá v tomto období častým jevem a drmek je přírodní progesteron, asi mu chyběl kolega estrogen v tuto chvíli), vyzkoušela jste, vyhovovala, tudíž dobrá volba :).

Veronika – Dobrý den, z tohoto nejsem moudrá . Uvádíte : V odborných zdrojích se uvádí – ženy, které mají dělohu, musejí brát jak progesteron, tak estrogen, aby se zbavily příznaků menopauzy. Ženy, které dělohu nemají, nemusejí brát progesteron a stačí jim brát pouze estrogen. Pokud nemáte dělohu a budete brát kombinaci těchto dvou hormonů, zvýšíte si riziko rozvoje rakoviny prsu, infarktu, nebo mrtvice.
Jak to tedy je? To se pouze uvádí nebo je to pravda? Jsem totiž 20 po hysterektomii, odstraněno pouze tělo dělohy, hrdlo ponecháno. Vůbec netuším, jestli už jsem v menopauze nebo ještě v klimakteriu. Problémy jako noční pocení a návaly přes den mám už minimálně 5 let, hlavně v období periody . Poslední zhruba půl rok, se přidaly silné výkyvy nálad, stres, depresívní nálady, brečení, vzteklost ( někdy se až nepoznávám ), hodně rychle mi zestárla pleť, šediví mi obočí , o vlasech raději pomlčím a další skvělé věci jako sucho v ústech, vag.suchost ………….. Vyzkoušela jsem spousty preparátů na bázi přírodních fytoestrogenů ( GS Merilin, jetel, ….), brala jsem dlouhodobě a čekala a …. NIC ! Myslím si, že mi chybí progesteron, že vše odpovídá estrogenové dominanci. Ale mohu tedy používat progesteron krém od BIOVEA nebo si koleduji ??? Dnes jsem si ho ze zoufalství objednala. Velice se trápím, už jsem na pokraji sil. Je mi 52 let. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den, vyladit naše tělo je někdy opravdu oříšek. Dle vašeho popisu jste s největší pravděpodobností ve fázi premenopauzy, jelikož menstruaci stále máte, postupně se budete dostávat do menopauzy, skončení činnosti vaječníku. Příznaky, které popisujete, jsou časté a svědčí o hormonální nedostatečnosti a můžou trvat i několik let před ukončením. Přesné určení můžete zjistit pouze s krevního testu, můžete o něj požádat svého gynekologa. Dle mého názoru jste s krémem, který píšete, určitě chybu neudělala. Jsou to přírodní preparáty, které nemají, resp. nikde nebyly zaznamenány vedlejší účinky. Z praxe se mi osvědčila kombinace tinktur jeřábu ptačího květ a Rosalen, v případě nedostatečnosti ještě právě wild yam, jako přírodní progesteron. Většině ale stačí ta první kombinace. Nezapomeňte na minerály – hořčík, vápník, B, C, Zn.

Dana – Výborne zhrnutá problematika v prehľadnom článku – ďakujem. Chcela by som sa spýtať ohľadom tinktúr – aké prosím doporučujete riedenie a aké dávkovanie? Ďakujem veľmi pekne.

Odpověď:

Dobrý den, dodatečně děkuji za reakci. Každá tinktura má doporučené dávkování od výrobce, většinou to je 15 kapek 3x denně. LH

Štěpánka – Dobrý den, vzhledem k mým přechodovým potížím se zajímám o problematiku hormonů, ale stále si nejsem jistá, co že to ty bioidentické hormony vlastně jsou. Pokud to jsou fytoestrogeny, tak jak se liší od užívání výše uvedených bylinek? Situace v ČR je opravdu špatná, co se týká možnosti bioidentické hormony získat, znáte jinou cestu než přes drahé anti – age kliniky?Je možno si je zakoupit v zahraničí nebo se musí udělat na míru? Pak do toho ovšem vstupuje tento byznys…

Odpověď:

Dobrý den, bioidentické hormony jsou fytoestrogeny používané v krému, v tom máte pravdu. Jejich výhodou je jen forma použití, že se nemusí polykat. Pokud chcete využívat aplikaci přes kůži, dle mého si krém úplně klidně vyrobte z tinktury a nějaké krémové báze, která vám vyhovuje, není to nic jiného. Anti age kliniky využívají díru v trhu. Lze jej zakoupit i na netu. Je to ale dražší. Osobně jsem se na to dotazovala několika mých klientů-lékárníků, a ti na mě koukali o čem mluvím, ale když jsem jim to řekla, o co mi jde, tak mi dali za pravdu, že vyrobit lze všechno. Ale neznali to a nesetkali se s tím

Iva Kyzúrová – Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, v jaké fázi cyklu používat smldinec nebo Drnek.. Je mi 45 let a mám hodně silnou menstruaci a někdy i krvácení mimo cyklus. Potíže trvají už asi 3 roky, vyzkoušela jsem pulalku, gynex,nic nezabrala. Poslední rok jsem zkusila každý den nakapat jablečný ocet do vody a vypadalo to nadějně, cyklus se upravil. Nyní se potíže vrátily a jabl.ocet už nezabírá.. Děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den, smldinec nebo drmek se užívá při nedostatku progest. stále nebo dle potřeby, v krvi zůstává tak 8 hodin. Takže se musí doplňovat. S podobným problémem jak píšete, se potkávám u žen často, a každé pomůže něco jiného, takže je těžké říct konkrétní jednu věc přímo při vás. Je to bohužel dost odolný problém. Každopádně můžete vyzkoušet i fytoestrogen jeřáb ptačí květ nebo elixír Rosalen od pana Kollára (Duhové elixíry) (můžete kombinovat). Určitě bych také zaměřila svoji pozornost na kontryhel, nebo čaj z kokošky, kontryhele a šalvěje (rovnoměrně od každé).