Lenka Hrdličková – celostní přístup k člověku

Cukr, inzulín a čím nahradit

Inzulín – zajišťuje vyváženou hladinu cukru v krvi a ukládání makroživin (cukry, bílkoviny, tuky) do buněk. Nejznámější je jeho funkce udržování vyvážené hladiny krevního cukru. Inzulín, který vylučují beta buňky slinivky břišní, dává signál jaterním a svalovým buňkám, aby odebíraly přebytečný cukr z krve a ukládaly jej do rezervy v podobě glykogenu pro pozdější využití. Cukr uložený v játrech je v případě potřeby uvolňován do krve. Cukr uložený ve svalech se zpět do krve neuvolňuje a slouží jako palivo pro svalovou činnost.

Opakovaně vysoká hladina cukru v krvi je nebezpečná, protože v důsledku ničí vnitřní orgány. Jde především o velké množství cukru v pokrmu snědeném najednou.

Jak to funguje

Nadměrná konzumace potravin obsahující rychlý cukr vede ke zvýšené hladině cukru v krvi. Na to reaguje slinivka vyloučením inzulínu. Přechodně dojde ke snížení hladiny, což vede k apatii, podrážděnosti a únavě. Z mozku přichází signál, že tělo potřebuje v co nejkratší době další cukr. A už se to roztáčí. V krvi začíná být cukru nadbytek, protože buňky, které ukládají cukr do rezervy, jsou zahlcené. V krvi tak zůstávají přebytečné cukry, které se mění na triglyceridy (tuky). Ty se potom usazují v játrech a vedou k jejich ztučnění. Zvýšená hladinu tuků v krvi vede k leptinové rezistenci. To znamená, že mozek nevysílá informace o nasycení těla. Tělo ztrácí nad sebou kontrolu a přijímá další a další cukry. To vyvolá následně inzulínovou rezistenci, kdy buňky přestanou na inzulín reagovat.

K čemu to vede

Vysoká hladina inzulínu okamžitě zablokuje spalování. Cukr oslabuje imunitní systém, narušuje hospodaření s minerály a přispívá k osteoporóze. Vede ke zvýšené hladině tuků v krvi, ke snížení dobrého HDL cholesterolu a tím se přímo podílí na kardiovaskulárních onemocněních. Stojí za diabetem, dává se do souvislosti s rakovinou, zhoršuje autoimunitní onemocnění, stojí za žlučníkovými kameny, neurologickými projevy, depresemi, zvyšuje hyperaktivitu atd. Poškozuje také střevo, které se stává více propustné, a je výživou pro patogenní mikroorganizmy.

Vyvážená hladina cukru je stěžejní pro fungování celého těla.

Ve stravě se vyhýbáme bílému rafinovanému cukru (třtinový není o nic lepší) i třeba glukózo-fruktózovému sirupu, který je dnes hodně obsažen ve zpracovaných potravinách.

Čím nahradit rafinovaný bílý cukr?

Čekankový sirup (pozor – hlídejte si, aby nebyl ničím doslazován!), javorový sirup, březový cukr, kokosový cukr, med (s rozmyslem, je to přeci jenom glukóza a fruktóza v jednom)

Xylitol

je cukr, který se vyskytuje v malinách, švestkách, jahodách a dalším bobulovém ovoci jako součást rostlinné hemicelulózy. Je stejně sladký jako klasický cukr, takže se používá ve stejném množství (pozor: ve větším množství má projímavé účinky)

Erythritol

Přirozeně se vyskytuje v ovoci a v některých potravinách. V organizmu se nevstřebává a neovlivňuje produkci inzulínu. Je tudíž vhodný i pro diabetiky. Má stejnou sladivost jako cukr, takže se používá přibližně ve stejném množství. Za mě nejlepší varianta.

Třtinová melasa

Melasa je extrakt z cukrové třtiny. Obsahuje nepřeberné množství stopových prvků. Při dlouhodobé konzumaci pročišťuje lymfatické uzliny a regeneruje krvetvorbu. Melasa má o polovinu méně kalorií než klasický bílý cukr, obsahuje přibližně 20 % glukózy a fruktózy. Má ale specifickou chuť, takže je dobré ji přidávat do potravin, kde se více ztratí.

Yacon sirup

Yacon je rostlina, která obsahuje hned 20 cenných aminokyselin, vitamíny a minerály. Sirup z této rostliny obsahuje o polovinu méně kalorií než med a navíc nezvyšuje hladinu glukózy v krvi. Mohou ji tak využívat nejen diabetici, ale také osoby s jinými chorobami

Můžeme sladit i ovocem, např. banánem, mrkví, datlemi nebo sušeným ovocem.